intro

Adress Kommendörsgatan 16, 114 48 Stockholm
Internet www.restaurangvolt.se
Telefon 08-622 34 00
Öppettider Tisdag till lördag 18.00 – 24.00
Antal sittplatser 31
Kökschef Peter Andersson och Fredrik Johnsson
Sommelier Johan Bengtsson

introbild

Volt är bättre än någonsin, framförallt för den röda tråd som löper genom helheten. Från service och stämning till gastronomi och flöde. Det finns en närvaro i måltiden som bjuder upp till något annorlunda och eget, man har genom åren förstärkt sin gastronomiska gärning och inte följt förändringarnas vindar. Istället står man stadigt i sin övertygelse om vad som presteras inom de fyra väggarna och här finns passionen till maten och till drycken. Prestationen ligger i avslappnat, nedtonat och med en nutida tolkning av modernt matsalsarbete vilket bidrar till känsla av nutida kvarterskrog.

Volt kan i det närmaste beskrivas som ”ett hål i väggen”, den lilla lokalen är avskalat inredd i ljusa färger på väggarna, mörka möbler och med detaljer som mjukar upp intrycket. Väggfasta soffor och pinnstolar är bekväma och det är tätt mellan borden, något som bidrar till den familjära stämning som råder när det är fullsatt i lokalen. Bordsytor av trä är en vacker inramning till serveringarna och minimalt med bordsdekorationer bidrar till den strama helheten. Till matsalens 31 gäster hör en toalett, välstädad under kvällen och försedd med kreativa lösningar som gör även den till ett trevligt inslag under måltiden.
Man håller det mesta enkelt, inga extravaganser när det gäller inredning och överdrivna förvaringsytor. Rätt och slätt lägger man krutet på maten och låter den blomma ut och sättas i fokus. Den är innovativ, ärlig, med stor närvaro av lokala råvaror och framförallt är den himmelskt god. I menyn arbetar man nära naturen med råvaror från skog, hav och åker, med ingredienser såsom kål, musslor, älg och rödbeta som följer årstidens gång. Menyspråket är sparsmakat och lämnar en hel del åt fantasin såsom i ”älg, bovete, skog” eller ”torsk, gul morot, kummin”. Balanserade smaker och flödet i serveringarna gör detta till en höjdpunkt bland storstadens toppkrogar.

Valet står mellan 4 rätter för 585 kronor eller 6 rätter för 735 kronor, tillhörande drycker kostar 485 kronor respektive 635 kronor per person. Prissättningen är gynnsam och man har inte accelererat priserna nämnvärt genom åren, ett besök på Volt får anses billigt i förhållande till annat i Stockholm.
Dryckerna har vässats under året, filosofin är att använda drycker som producerats med ingen eller minimal påverkan av pesticider, med andra ord landar man i biodynamiskt och naturligt framställda drycker. De ibland udda vinvalen bjuder allt från ungt till moget, från klassiska ursprung och med varierande druvsammansättningar. Gemensamt är att de alla passar till maten och blir till eleganta kombinationer, friska syror bidrar till den lättsamma känsla som vi upplever efter avslutad måltid. Vissa av vinerna bjuder ringa upplevelse i sin ensamhet utan kräver mat för att komma till sin rätt. Vinerna har varit något av krogens akilleshäl då de inte presterat i samma nivå som maten. Om än upplever vi en viss kvalitetshöjning av dryckespaketet, kompentensen gällande den här typen av viner finns utan minsta tvekan hos sommelieren Johan Bengtsson. Vinlistans dryga 100 viner hålls strikt inom krogens dryckesfilosofi och även här är prissättningen modest. Vi får guidning genom listan av våra servicegivare som har bred kunskap om dessa viner, många av buteljerna är nya bekantskaper för oss.
Man löper linan fullt ut med ett servicearbete som är rappt och chosefritt, med kompetens gällande gastronomi och personlig prestation genom vänligt och varmt bemötande.