Om Livets Goda Topp 20 – Sveriges bästa restauranger

Livets Goda Topp 20 – Sveriges Bästa Restauranger är en svensk årligen återkommande restaurangguide som lägger fokus på gästens totala helhetsintryck av en restaurang – allt från välkomnandet och upplevelsen av själva krogmiljön, till personalens kunskap och serviceutförandet, dryckerna och hur väl de samspelar med maten, personalens vilja att hjälpa gästen till en restaurangupplevelse och såklart också maten ur många fler aspekter än vad den vanliga krogrecensenten tar fasta på. Guiden utgår från ett noggrant bedömningssystem, baserat på flera decenniers gedigen kunskap inom restaurangvärlden.

Texterna är utformade så att man får reda på de olika delarnas värde, som miljö, serviceidé, mat och drycker. Allt är alltså inte bara exklusivt och lyxigt, utan ”enklare” idéer kan också nå långt.

Krogarna i guiden kan ligga var som helst i Sverige. De har besökts vid flera tillfällen och juryn består av både personer som arbetar professionellt inom branschen och personer utanför branschen som är vana besökare på restauranger inte bara i Sverige utan hela världen.

Även om restaurangerna i guiden presterar på topp finns alltid detaljer som kan finslipas. Det är mycket viktigt att en gäst ska känna sig trygg i våra rekommendationer. En restaurang måste ha varit öppen i minst ca 3-4 månader för att kunna vara en eventuell aspirant till Topp 20. Det är viktigt för oss att restaurangens rutiner och koncept får sätta sig ordentligt innan vi bedömer den.

När Livets Goda är ett välkänt vinmagasin läggs förstås stor vikt vid drycken i guiden. En bra, kvalitativ dryckeslista är en av grundpelarna. Däremot är det inte enbart antalet viner som avgör eller hur många toppdomäner som finns på listan, det viktigaste är att den ska vara genomtänkt, passa maten och ha en vettig och motiverande prissättning. Vi har under resan naturligtvis provat många vin/dryckespaket till menyer och där har funnits bra och mindre bra paket, vilket vi redovisar i poängsammanställningen. Det är också viktigt att sommelieren är lyhörd inför gästernas behov och funderingar, och inte mästrande.

Mat är minnen. Upplevelser är minnen. Mötet kring middagsbordet är idag viktigare än någonsin. Med Livets Goda Topp20 vill vi värna och påminna om vårt arv lika mycket som att lyfta fram innovationen och morgondagen. Vårt avtryck i restaurangsverige vill vi inte bara se som en guide utan lika mycket som en svensk gastronomisk tidsdokumentation. Ett historiskt nedslag som om 100 år ska kunna ses som ett självklart läroverk för att lära sig förstå vår svenska mathistoria..

JURY & REDAKTION

Anders Enquist
Michel Jamais
Ulrika Karlsson
Erik Dahlström
Christoffer Enquist
Kent Johansson
Samt alla hemliga spioner och satelliter därute… Ni vet vilka ni är.

 

CHEFREDAKTÖR & ANSVARIG UTGIVARE:
Anders Enquist
anders.enquist@livetsgoda.se

 

FOTOGRAF & DESIGN: Erik Dahlström
erik.dahlstrom@livetsgoda.se

Förutom Gastro: CarlMagnus Johansson
Koka: Koka
Postgatan: Jonas Lindström Studio

 

ANNONSER: Christoffer Enquist
christoffer.enquist@livetsgoda.se

WEBBMASTER & APP:
Casper Cohen, www.tecken1.se

BESÖKSADRESS
Vikdalsvägen 50, Nacka Strand

POSTADRESS
Box 4152, 131 04 Nacka

 

KUNDTJÄNST

Växel: 08-448 25 50

Tis-Fre: kl 10-15, lunchstängt kl 12-13:30

Fax: 08-716 05 05

 

Stort tack till alla medarbetare och alla som på ett eller annat sätt har bidragit till Topp20.

Leave a Comment