I veckan var det dags för Exceptionell Råvaras Smakmöte 2017. Under en heldag på Torsåker gård i Upplands Väsby möttes representanter från hela livsmedelskedjan i fördjupande provningar och panelsamtal om framtidens köttproduktion. Martin & Servera är stolta sponsorer till satsningen Exceptionell Råvara.
Under Smakmötet provade, bedömde och utsåg några av Sveriges främsta kockar de finaste råvarorna från landets mest ambitiösa producenter i kategorierna fågel, gris och nöt.
Spännande smakprovningar
Provningsledare var Stefan Eriksson, Årets Kock 2005. Provningarna delades upp på tre med ett djurslag i fokus per provning. Bland de kockar som bedömde råvarorna syntes Sébastien Boudet (Brödpassion), Sebastian Gibrand (Gibrands Gastronomi), Henrik Norström (Lux Restauranger AB), Magnus Johansson (Skeppsholmen), Björn Frantzén (Frantzén Group), Ulrika Brydling (Bro Hof) och Sayan Isaksson (Restaurang Esperanto, Shibumi mfl.).
– Jag sitter med i mÃ¥nga jurygrupper, men det är verkligen nÃ¥got helt annat att fÃ¥ möjligheten att testa sÃ¥ mÃ¥nga varianter av samma rÃ¥vara pÃ¥ samma gÃ¥ng och verkligen nörda ner sig i alla detaljer. Det är häftigt!, säger Ulrika Brydling.
Henrik Norström fortsätter:
– Exceptionell RÃ¥vara är ett superviktigt initiativ som jag är glad att vara en del av. I dag sitter jag med och testar fÃ¥gel. Det här projektet förser marknaden med nya rÃ¥varor – vilket är absolut nödvändigt ur ett hÃ¥llbarhetsperspektiv. Vi behöver större mÃ¥ngfald i landet.
Nya Exceptionella RÃ¥varor diplomerade
Dagen avslutades med en diplomutdelning till de producenter som erhållit statusen Exceptionell Råvara. Under en smakprovning kan producenter få som högst 50 poäng för sin råvara. När totalsumman överstiger 35 poäng, så anses råvaran vara av exceptionell klass. Vid årets smakmöte var det hela fem råvaror som lyckades nå utmärkelsen Exceptionell råvara:
- – Vaktel frÃ¥n Rosa SkattlÃ¥dan
– Linderödssvin frÃ¥n Närsjö GÃ¥rd
– BlÃ¥ anka frÃ¥n Blekslätten GÃ¥rd
– Linderödsgalt frÃ¥n Blekslätten GÃ¥rd
– Mangalitzagalt frÃ¥n Blekslätten GÃ¥rd