intro

Adress Postgatan 5, 392 32 Kalmar
Internet www.postgatan.nu
Telefon 0480-40 86 90
Öppettider Måndag till fredag 11.30 till 14.00 och torsdag till lördag från 18.30
Antal sittplatser Cirka 40, plus bar
Kökschef Johannes Persson
Sommelier Robin Bergvall

introbild

Skandinaviskt smakhantverk från Kalmar. Så beskrivs den gastronomiska idén på den lilla restaurangens hemsida. Egentligen är uttrycket snävare än så, det allra mesta av råvaror och inspiration hämtas nämligen i närområdet i Småland och Blekinge, precis enligt den filosofin som Johannes Persson under många år arbetade efter när han var köksmästare på topprestaurangen PM & Vänner i Växjö. Stilen på maträtterna och presentationen känns till stor del igen från PM & Vänner och rätterna byggs i en stil som kan sägas vara en kombination av det klassiskt rustika och det modernt eleganta.
Restaurangen öppnade för ungefär ett år sedan då Martin Nilsson, som också äger det lilla hotellet Hilda och bistron Kallskänken på andra sidan gatan, och vännerna Johannes Persson och Viktor Hallberg, också han från PM & Vänner, tog över en gammal pub och vände upp och ner på den till dagens mer eleganta utseende. Inredningen är ljus, den går i kaklade väggar, ljusa träpaneler och trämöbler och ger en modern, elegant och minimalistisk känsla. I februari 2016 tog man över en liten grannlokal och fick då något fler sittplatser och kunde samtidigt bygga en liten bar, där Viktor, som är en skicklig och innovativ bartender, har kunna skapa ett förstklassigt utbud av cocktails.

Då Kalmar är en liten stad med begränsad gästkrets för den höga gastronomiska ambitionen, har man valt att bara ha öppet tre kvällar i veckan. Någon à la carte har man inte, hela idén bygger på färdigkomponerade menyer som erbjuds i tre storlekar, fyra rätter för 525 kronor, sex rätter för 625 kronor och den största menyn med samtliga åtta rätter för 845 kronor. Dessutom ett par små aptitretare innan menyn tar sin början. Tanken är att rätternas storlek anpassas till de olika menyerna, men det är värt att notera att åttarättersmenyn upplevs större i total volym och att man hellre bör välja de mindre menyerna om man är liten i maten.

Råvarorna kommer mestadels från lokala producenter, såsom lamm och griskött från Västerslätt och ostar från Orranäs Gårdsmejeri, men Johannes är inte strikt det lokala om kvaliteten inte når upp till den nivå han kräver. Menyerna är alltid under ständig utveckling och rätterna byts successivt ut i takt med att råvarutillgången förändras. Vi hittar spännande och goda inslag i rätterna som granrökt abborre, terrin av lammlägg med kål och tryffel och ett fantastiskt timjandoftande ister i den fina brödserveringen. I den stora menyn ingår ostarna, till de andra kan man köpa till en ostservering för 85 kronor.

Även dryckesmässigt är ambitionen högt satt. Någon större vinkällare har man dock inte, listan rymmer ett par champagner, ett 20-tal vita viner, ett 40-tal röda samt ett par söta viner och flera av vinerna är verkligen personliga. Merparten av vinerna är av klassiskt snitt och nästan enbart från Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien, vilket är logiskt eftersom den typen av viner matchar den eleganta maten allra bäst. Priserna är generellt sett måttliga och de allra flesta viner ligger i spannet 500 till 900 kronor flaskan. De flesta gästerna väljer de till menyerna särskilt komponerade vinpaketen, som utgörs av väl valda viner, ett vin till varje rätt, som generellt sett matchar maten bra. Till den största menyn kostar vinpaketet 845 kronor och sett till innehåll och mängd ger vi det fullt godkänt.

Tack vare att restaurangen är så liten blir välkomnandet i dörren direkt, det känns varmt och personligt och känslan av omtanke, flexibilitet och uppmärksamhet följer med gästen genom hela måltiden. Matsalsarbetet är chosefritt och ledigt och det skapar en avslappnad känsla som gör att alla kan trivas här. Vi tycker om Postgatan allra främst för den höga gastronomiska nivån och för den personliga prägeln på maten, men också för den personliga touchen.