intro

Adress Adolf Edelsvärds Gata 5, 414 51 Göteborg
Internet www.sjomagasinet.se
Telefon 031-775 59 20
Öppettider Måndag till fredag 11.30 – 14.00 och 18.00 – 22.00, lördag 17.00 – 22.00
Antal sittplatser 250 platser
Kökschef Gustav Trägårdh
Sommelier Benjamin Hill och Avelino Montes

introbild

Sjömagasinet bjuder inte på något gastronomiskt äventyr men är en trygg restaurangidé att längta till. Kombinationen Ulf Wagner och Gustav Trägårdh är lyckad, så pass att vi anser restaurangen vara bättre än på länge. Visst finns grundvallarna efter Leif Mannerström kvar men man har förfinat prestationen ytterligare och fått en nutida förankring. Självklart förknippar vi Sjömagasinet med klassisk finess och ett manér som för tankarna till traditionell matupplevelse, men man har ändå lyckats föra in restaurangen i den moderna eran av måltider.

Miljön är fantastisk, speciellt när vädret tillåter att sitta utomhus. Vackrare kan det knappast bli i Göteborg, utsikten över och närheten till havet i kombination med det som serveras på tallriken blir till komplett upplevelse. Matsalen är vacker, gedigna material i kombination med tidlös design ger lyxig helhet. De perfekt manglade dukarna och vadderade bordskivorna med bekväma stolar och väggfasta soffor ger ett solitt intryck.

Vid hovmästarpulpeten tas vi omhand av en vänlig hovmästare, ytterplagg hängs in i garderoben och vi blir flinkt visade till bords. Oavsett lunch eller middag levereras samma upplevelse, visserligen förändras menyn mellan de olika måltiderna men rätterna har samma komplexitet och innehåller samma lyxiga råvaror. 3-rätters lunchmeny kostar 595 kronor och à la carte-priserna ligger högre än på många andra restauranger i Göteborg. Förrätterna kostar 175 – 365 kronor och 215 – 375 kronor för varmrätterna. Kvällsmenyn är större med ett prisspann som ligger på 175 kronor och uppåt för förrätterna och varmrätterna börjar på 325 kronor. En specialkomponerad 4-rätters meny med fokus på fisk serveras för 895 kronor. Vinerna till dessa kostar 725 kronor per person. Piggvar, torsk, kungskrabba, ostron, hummer och anklever är bara några av beståndsdelarna i menyn, generösa portionsstorlekar och rikligt med både smör och grädde blir till ofantligt gott. Inte spännande och nyskapande men gediget smakligt och anrättningar som för tankarna till goda tider. Noggrannhet i stekgrader, texturer och kryddningar bidrar till den fina matupplevelse man bjuder sina gäster på. Allt är vällagat och rättframt, på Sjömagasinet ägnar man sig inte åt konstlat och onödiga innovationer, istället använder man sig av vedertagna tekniker och säker matkonst vilket är restaurangens storhet.

Vinkällaren är välfylld, den digra listan rymmer allt man kan önska av goda buteljer. Den stora samlingen från Bourgogne spänner över de allra bästa producenternas viner, dessutom med bredd bland årgångar och lägen. Ett djup som få andra restauranger kan mäta sig med. Glasvis serveras gott om än inte excellent, vill vi ägna oss åt yppersta kvalitet är det butelj som gäller. I dryckesmenyerna serveras viner av god kvalitet och kombinationerna är trevliga och i vissa fall riktigt bra. Fokus är den klassiska vinvärlden och prissättningen är stundvis gynnsam, speciellt om vi väljer flaskor mellan 700 – 1 000 kronor. Ägnar vi vinlistan lite mer tid finns fynd att göra, om än väl gömda bland en hel del överprisade viner. Vår undran är om man säljer de exklusiva vinerna eller ligger de tåligt och väntar i källaren… Utan tvekan uppskattas den vinskatt Sjömagasinet erbjuder och är man villig att spendera så har man kommit rätt.
Sommelierarbetet är flinkt, kunskapen är stor och med van hand plockas det fram drycker som passar menyn. Man är flexibel och rekommenderar olika prisnivåer till den vinvänliga maten. Framförallt genomförs service med personlig värme och omsorg på en nivå som gör Sjömagasinet till en stilsäker och trygg restaurangupplevelse.