intro

Adress Viktoriagatan 12, 411 25 Göteborg
Internet www.restaurangkoka.se
Telefon 031-701 79 79
Öppettider Måndag till fredag från 18.00, lördag från 17.00
Antal sittplatser 42
Kökschef Johan Björkman och Jonas Larsson
Sommelier Cathrine Suzeau

Koka

Koka är numera en etablerad krog i Göteborg, dessutom en av stans bättre restauranger. Framförallt för sin avslappnande attityd trots att man tillhör segmentet fine dining. Lokalen är piffig, kanske lägger vi främst märke till den skickliga ljussättningen, vackert sprider sig ljuset i lokalen och vid bordet kan vi själva justera belysningen. Inredningen är avskalad och tidlös men möda har lagts på detaljer. Vackert dekoreras bordet med uttryck som bidrar till den hemtrevliga känslan. Varje gäst får ett litet bestickställ i trä, fyllt med korrekt antal bestick till vald meny. Därtill ett krus med salt, stärkta servetter, smörsten och brödkorg i ull. Det är tätt mellan gästerna, vi sitter nära våra bordsgrannar vilket gör att konversationen flyter mellan borden.

Gastronomiskt är man skicklig, goda smakkombinationer och noggrannhet i urvalet av råvaror gör att det bjuds både innovation och säkra kort bland rätterna. Under året har man vid några tillfällen inte levererat enligt förväntningarna, vilket resulterat i smaklösa varmrätter och slarviga presentationer på tallriken. Synd med tanke på att kapaciteten finns i huset.

Det ambitiösa dryckesprogrammet innefattar både kreativa dryckespaket till menyerna och en spännande vinlista som bjuder stort innehåll. Även här upplever vi ojämnheter, vid några besök har det märkts ovilja till flexibilitet när vi önskar byta ut något av vinerna i paketen.
På Koka är man duktig på kombinationer, flinkt paras mat med dryck till finstämd helhet och presentationerna vid bordet är kortfattade och initierade, för oss som önskar ytterligare information finns kunskapen i huset. Man landar i kvalitativa glasviner, vissa exklusivare än andra. Det märks att krögarna har stort intresse för dryck vilket gör att man tar steget fullt ut gällande gott i glasen. Enligt servicegivarna väljer de allra flesta gästerna dryckespaketen för att få uppleva samspelet med maträtternas råvaror och smaksättning. Trots det har man en lista med otaliga viner, en samling man har byggt upp genom åren och som idag erbjuder trevlig bredd och djup. Fokus ligger på det klassiska, bland annat med en hel del viner från Bourgogne, Tyskland och Österrike, vinstilar som mycket väl matchar den eleganta mat som lagas på Koka. Här finns välgjorda viner från Nya världens vinländer som även de är gångbara till maten. Prissättningen är i sin helhet bra, även om vi upplever att en hel del viner känns onödigt överprisade och vi ställer oss frågan om innehållet i källaren har någon större omsättning. Det hade varit betydligt roligare om de riktigt bra buteljerna varit hyggligt prissatta, drickglädjen blir så mycket större då.

När man bestämde sig för att stänga Kock & Vin och göra om krogen till något tillgängligare var vi många som oroade oss för att det gastronomiska innehållet skulle förändras och förenklas. Så har inte skett, Koka håller fanan högt, man når samma gastronomiska höjder och enkelheten i rätterna bjuder på varje råvaras tydlighet. I köket vågar man landa i klassiska smaker för att i nästa servering växla upp och leverera spännande smakkonstellationer.

Välj mellan 3, 5 eller 7 rätter, den korta varianten kostar 480 kronor och den långa menyn landar på 880 kronor, addera ost från Almnäs Bruk för ytterligare en hundralapp. Vinpaketen kostar 80 kronor under menypriset vilket blir till hanterbar nota i slutändan.
Vi gillar Koka, framförallt för helheten som är en skicklig kombination av lyx och vardag, visserligen avslappnat och hemtrevligt men med höga ambitioner i både kök och matsal. Det flinka servicearbetet uppskattas, man serverar i ett högt tempo vilket gör att måltiden aldrig upplevs långdragen. Lättsamt och familjärt är något vi tillskriver Koka.

Koka

Koka

Koka

3

Johan Björkman

Johan Björkman

5

Björn Persson

Björn Persson