intro

Adress Beckholmsvägen 26, 115 21 Stockholm
Internet www.oaxen.com
Telefon 08-551 531 05
Öppettider Tisdag till fredag 12.00 – 16.00 och 17.00 – 23.00, lördag samt söndag 12.00 – 23.00
Antal sittplatser 76
Kökschef Johan Tengsved och Mikael Wretman
Sommelier Hanna Hemmingsson

introbild

Oaxen Slip är numera en etablerad nordisk bistro som en vanlig vardagskväll är fylld till bristningsgränsen med förväntansfulla gäster. Sorlet lägger sig i lokalen och den fenomenala akustiken tillåter att samtalen flödar fritt trots att vi sitter mycket tätt vid det gemensamma långbordet. Det är med nöd och näppe vi lägger märke till dem som sitter intill oss. Vi kommer för den goda stämningen, den vackra miljön, den enastående utsikten över ett belyst Stockholm och lugnet som infinner sig på Djurgården.
Framförallt kommer vi för maten, som i bistroformat blir något alldeles extra. För omsorgen om råvarorna och en matlagning som är så genuint genomarbetad med kombinationer som förvaltar varje råvara men också tillåter spännande smakkombinationer. Ambitionen att laga riktigt god mat i mellanstora portionsstorlekar som tillåter att vi mäktar med flera olika rätter som vi delar mellan oss, gör helheten riktigt bra. Gott och okomplicerat blir till Norrønasill med potatislåda och pilsnerkavring, rotselleri bakad i ostvassle med Kalixlöjrom eller ingefärsglass med dito kaka, morotskräm och inlagda körsbär. Mat som inte förirrar sig i krusiduller utan snarare får sin storhet genom enkelhet. I bistromaten sparas det inte på fett eller krämigt, vilket i vissa rätter tenderar att bli för mycket och upplevs kladdigt snarare än gott.
Den största upplevelsen får vi när den kompetenta personalen sätter menyn, de låter oss ta del av det bästa huset har att erbjuda. Vi inleder med snacks till drinken, fortsätter med flera olika förrätter, sedan varmrätt och slutligen ett par efterrätter. Addera gott i glasen till de olika serveringarna och slutnotan hamnar på strax över 1 100 kronor per person.

Krögarparet Magnus Ek och Agneta Green är skickliga på detaljer, interiören speglar platsen med fyndiga tilltag i smått och stort. Borden är bokningsbara men i baren finns platser för 11 drop-in-gäster vilket ger möjlighet till spontana besök. Eller så sitter vi vid långbordet, 20 bokningsbara platser som delas med andra gäster.

Mottagandet är trevligt, framförallt tillbakalutat om än så till den grad att det upplevs ganska lojt. Servicearbetet är flexibelt och uppmärksamt om än ganska långsamt inledningsvis, något vi har upplevt vid flera tillfällen. Det tar en stund innan man växlar upp och vi kommer igång, därefter rullar måltiden i ett bra tempo. Kunskapen bland servicegivarna är generellt hög, något vi märker när vi ställer frågor kring maten. Presentationerna är kortfattade och precisa, såsom förväntat i bistromiljö.
Slipens vinlista innehåller dryga 40 olika viner, samtliga från Europa och i varierande stilar. Så kallade naturviner har länge varit fokus i både krog och slip, men det börjar luckras upp så smått. Vi njuter tidvis fantastiskt i glasen och gott i några av de andra, framförallt har man valt viner som klarar att stå på egna ben och inte kräver mat för att blomma ut.

Som alltid på Oaxen är kombinationerna mellan mat och dryck finstämda snarare än storslagna, vinerna understryker smakerna snarare än möter dem med full kraft vilket blir till sublima helheter. Önskar man bredda utbudet får vi raskt ta del av den stora källarlistan och dessutom njuta av de glasviner som serveras inne på krogen, vilket är ett rejält kliv uppåt i kvalitet. Vill man spendera hanterbart med pengar på en flaska vin finns en hel del gott runt 700 kronor. Man erbjuder 3 olika fatöl, därtill 11 olika flasköl från mindre bryggerier. Väljer vi alkoholfritt är vi vinnare, man gör underbara lemonader med olika smaksättningar, från ingefära och mynta till bränd honungscola och hallon. Man har stärkt dryckessidan sedan vårt senaste besök, framförallt serveringen men också engagemanget att hitta saker som vi verkligen gillar. Oaxen Slip är en extravagant bistro, ett lyxigt vardagsrum där man levererar komplex helhet som byggs kring kvalitet i allt, från mat och dryck till interiör och mjuka värden.

 

1

2

3

4

5

6