intro

Adress Kungstensgatan 2, 114 25 Stockholm
Internet www.esperantogroup.se
Telefon 08-696 23 25
Öppettider Måndag till fredag 11.30 – 15.30 och 17.00 – 22.00, lördag 12.00 – 16.00 och 17.00 – 22.00
Antal sittplatser 40 plus 6 vid chef’s table
Kökschef Pisnupong Benke Tantiyothin
Sommelier Sören Polonius och Jeanette Linder

introbild

Råkultur vilar tryggt på sina gastronomiska grundvalar, att servera sushi och sashimi med skandinavisk förankring har efter år av träning resulterat i något riktigt bra. De klassiska japanska rätterna skapas med nordiska råvaror vilket blir till estetiskt vackert och förföriskt gott.
För en nyinflyttad behövs karta och kompass för att hitta till Råkultur, restaurangen ligger i foajén i Sollévi Livsstilscenter, ett ”må-bra-hus” som också rymmer systerkrogarna Esperanto, Imouto och Shibumi. Från entrén kliver vi rakt in i matsalen och möts av vänliga servicegivare, raskt visas vi till bords och uppmärksamt noteras våra önskemål. Råkultur tar inte emot reservationer, vilket skapar viss osäkerhet inför ett besök. Krogen är populär och därmed ofta fullsatt, så var beredd på viss väntan, oavsett det gäller lunch eller middag.
Bekvämlighet är inte Råkulturs starka sida, borden är små och det blir ett fasligt fixande med fat, glas och tallrikar för att få plats. Det är trångt i de läderklädda sofforna vilket gör att man tullar på gästens komfort, å andra sidan är flödet i måltiden sådant att vi hinner med en fullvärdig meny under en timmes sittning.

Gastronomin kräver vägledning och vi får en genomgång av både mat och dryck, vilket bidrar till måltidens komplexitet. Servicegivarna är oftast tillmötesgående, för de gäster som känner sig minsta osäkra ges bra guidning kring ätande och drickande. Under luncherna upplever vi att servicen tonas ner och serviceögonblicken är kortare.

Med full tillit överlämnar vi oss i kökets händer, den största upplevelsen har vi fått när vi låtit kockarna sätta menyn. Fantasin är gränslös, sushi, sashimi och nigiri toppad med vaktelägg, plommonchili, ankhjärta, laxbuk och anklever följs av ”Tribute to Momofuku”, fläsklägg med tillbehör, en paradrätt som kvalar in bland årets upplevelser. Slutnotan är inom rimliga gränser, prisbilden på Råkultur är modest och levererar över förväntan.

Dryckerna är bättre än vi minns dem, man tar ut svängarna och blandar vin, cider och sake vilket kan upplevas rörigt, men inte här. Maten innehåller en hel del umami och kan vara knepig att kombinera med drycker därför märks det att kompetensen finns i huset. Vi serveras goda och stundom oväntade kombinationer, såsom sake med olika söthetsgrader som genom kompetent urval övertygar oss om dryckens förträfflighet till den här typen av mat. Det serveras röda viner till de självklara vitvinsrätterna, såsom sval pinot noir som passar det mest oväntade. De vita vinerna från Tyskland och Österrike är givna i glasen, vissa med en släng restsötma för att matcha ingredienserna. Man letar sig också utanför dessa druvor och finner spännande serveringar. Vill man uppgradera vinerna finns Esperantos lista tillgänglig, gästerna får gärna botanisera i och välja viner från systerkrogens källare. Om man letar finns fynd att göra vilket möjliggör stora vinupplevelser även på Råkultur.

Hos vissa av servicegivarna finns kunskapen om mat och dryck. In på detaljnivå kan de innehållet i rätterna, hur de skall njutas på bästa sätt och kombineras med dryck. Å andra sidan har vi upplevt viss orutin under året, när service svajar och kunskapen inte sitter. Råkultur är en institution som levererar kvalitet oavsett säsong och man står stadigt i sin gastronomiska gärning. Det kombineras fenomenal mat med trevligt omhändertagande och bra stämning, allt detta till ett prisvärde som få restauranger kan matcha.

1

2

3

4

5

6