intro

Adress Tegnérgatan 14, 111 61 Stockholm
Internet www.rolfskok.se
Telefon 08-10 16 96
Öppettider Måndag till fredag 11.30 till 01.00 och helger 17.00 till 01.00
Antal sittplatser Omkring 50 plus 21 kring baren och under sommaren ett 20-tal platser ute
Kökschef Magnus Johansson och Johan Jureskog
Sommelier Anders Forssell

introbild

Rolfs Kök är i mångt och mycket själva definitionen på en bra krog. Här är det alltid fullt, lunch såväl som middag, stämningen är alltid hög precis som tempot och det vilar ständigt ett gemytligt krogsorl i bakgrunden. Och så maten, förstås, som här är genuin, rejäl och mättande. Till skillnad från syskonkrogen AG som främst serverar grillat kött, erbjuder Rolfs Kök rätter tillagade av detaljer från hela djuret.

När restaurangen öppnade 1989 var den bland de trendigaste i Stockholm. Stilen är avskalad, värmen kommer som vanligt från den trevliga och kunniga personalen och det centralt placerade öppna köket som omfamnas av en populär bardisk. Rolfs Kök har ett par formmässiga egenheter, dels de kala väggarna på vilka överflödiga stolar hängs upp och då skapar ett estetiskt uttryck av compact living, dels de numera ganska väderbitna i golvet fast monterade borden som med iläggsskivor kan byggas ihop till större bord för större sällskap. Ett intressant formmässigt uttryck är de två borden som står uppe i fönsternischerna, samt det krossade kaklet på de två toaletterna. Sammantaget är miljön unik och intressant, det sitter verkligen en hel del känsla i väggarna, men det märks att krogen har fyllt 25 år.
Personalen på Rolfs Kök är rutinerad, många har arbetat här länge och har utvecklat en djup personlig känsla för restaurangen som sådan och verksamheten och gästerna mer specifikt. Man får ofrånkomligt uppfattningen att servicegivarna verkligen bryr sig, de känns genuint kunniga och vänliga. Helhetskänslan är proffsig och trygg, det är lätt att känna förtroende.

Menyn innehåller fem till sex förrätter, varmrätter och desserter vardera, därtill ett par små tilltugg att njuta av till drinken före maten, men någon färdigkomponerad meny finns inte. Under en särskild rubrik presenteras restaurangens klassiker, som de numera legendariska bräserade oxkinderna, den konfiterade fläsksidan och rårakan med löjrom. Huvuddelen i menyn utgörs av klassiska svenska smaker och mer brasserieinspirerade rätter och tyngdpunkten ligger på kött. Emellanåt serveras också spädgris för två personer, den bör inte missas. Det är kötträtterna som normalt sett är de bästa, men visst kan man äta ostron och goda rätter av fisk och skaldjur även här. Maträtterna är rustika och rejäla och priserna vettiga, förrätter fås för cirka 115 till 230 kronor och varmrätterna ligger kring 235-300 kronor styck. Här äter man lite hur man vill, antingen ett par förrätter eller en mer klassiskt servering om tre rätter.

När det kommer till rätter av generellt sett mindre vanliga styckningsdetaljer är kockarna på Rolfs Kök mästerliga. Stekt och grillat behärskas lika väl som långkok och det är också inom dessa discipliner som man gör sina bästa val. Det har hänt att vi inte alls har uppskattat vissa maträtter, som antingen har varit för mastiga eller till smaken något obalanserade (exempelvis lite väl hårt rökta ribs), men håller man sig till klassikerna och de mer köttorienterade rätterna blir man aldrig besviken.

Vinet har alltid en betydelsefull roll på Rolfs Kök och även om listan emellanåt har haltat lite genom åren kan vi idag med glädje konstatera att den nu är en av Stockholms allra bästa. Utöver ett dussintal vardera vita och röda mycket väl utvalda kvalitetsviner på glas för omkring 80 till 150 kronor, finns här omkring 500 viner på den stora vinlistan. Listan är både bred och djup i prislägen från mer vardagligt till högprestandaviner till lyxpris, med särskild fokusering på Bourgogne (ett 60-tal olika titlar) och Tyskland för de vita vinerna och Bourgogne (en bra bit över 100 olika viner), Bordeaux (ett 50-tal), Rhône, Spanien och USA för de röda. Den som bara söker ett gott glas hittar det, den som söker större och betydligt mer exklusiva vinupplevelser finner också det. Är man den osäkra men nyfikna typen får man professionell och lyhörd guidning av den kunniga personalen. Hantverket och känslan är det sannerligen inget fel på, dessutom är priserna överlag vettigt satta, särskilt i jämförelse med andra restauranger med höga vinambitioner.
Ett mycket lyckat och uppskattat drag är dryckesförslagen till varje rätt på menyn, en så klok och väl utförd service som gästerna har nappat på och därför påfallande ofta håller sig till.
Är det öl man är sugen på finns såklart ett trevligt utbud av det, men möjligen skulle man behöva se över utbudet av de alkoholfria alternativen.

Vi tycker verkligen om Rolfs Kök, för matens skull, för den varma personalens skull, för den avslappnade stämningens skull. Hit går man för att äta gott, för att umgås, för att känna på pulsen. Rolfs Kök är ett av huvudstadens självklara val och hit går vi igen och igen och igen.

1

2

3

4

5

6