intro

Adress Åsögatan 176, 116 32 Stockholm
Internet www.nookrestaurang.se
Telefon 08-702 12 22
Öppettider Tisdag till lördag, 17.00 till 23.00
Antal sittplatser 50
Kökschef Claes Grännsjö
Sommelier Alexander Bäckman

introbild

Den mest ambitiösa och bästa restaurangen på Södermalm är lilla Nook, som ligger en aning avsides i stadsdelens värsta larm på lugna Åsögatan. Bakom denna populära krog står den skickliga matlagaren Claes Grännsjö och sommelieren Alexander Bäckman, som tidigare arbetade tillsammans på Kock & Vin i Göteborg innan de återförenades i Stockholm för att öppna Nook. Det är vi glada för, Nook är nämligen en riktigt gemytlig restaurang där man äter vansinnigt gott och faktiskt rätt okomplicerat till priser som borde få andra krögare att reagera. En riktigt god middag med gott i glasen kan landa på en bit under tusenlappen, en sällsynthet på restauranger som levererar smakupplevelser på den här nivån.

Det är inte helt lätt att få bord på Nook, alla platser går inte att boka online och därför kan det vara en god idé att också ringa dem. Det är värt mödan att ligga på, en kväll på Nook måste upplevas. Ofta omtalas Nook som en asiatisk restaurang, men det är bara delvis sant att temat drar åt det hållet. Visst finns det asiatiska inslag av yuzu, hoisinsås, koreansk chili och kimchi men maträtterna är oftast egna där Claes på ett finurligt sätt integrerar det asiatiska i mer svenska och europeiska råvaror som siklöja, marulk, kalvbräss och anklever. Det hela känns intressant och lättsamt och blir allt som oftast riktigt lyckat och framför allt väldigt gott.

Man väljer mellan två trerättersmenyer, en för 350 kronor och en för 400 kronor, eller väljer och vrakar bland smårätter för 40 till 140 kronor styck eller de förrätter och varmrätter som ingår i menyerna. Dessa rätter ligger i prisläget 155 till 265 kronor. Är man flera personer kan man gärna beställa in ett par av små-rätterna och dela på dem och är man ett sällskap på fyra till sex personer och har lite framförhållning, kan man också beställa det som kallas Spädgrisfest för 2 600 kronor.

Att kalla Nook för en vanlig kvarterskrog känns fel. Sett till fantasi, smak och leverans kan man nämligen räkna in maten till den högre sfären bland Stockholms restauranger, samtidigt är hela måltidsupplevelsen avskalad och vardaglig. Här är det äkta matglädje som gäller och hela upplevelsen blir också därefter. Dukningen är familjär med bestickkorgar direkt på bordet. Servicen är okonstlad och oftast flink, även om service-intensiteten minskar något när matsalen är fullsatt mitt på kvällen.

Vinlistan har ingen tydlig linje utan bjuder istället på variation, från enklare till förstklassiga viner, mindre kända producenter och välkända. Allra mest präglas listan av europeiska viner, en hel del franskt, men också spanskt och trevliga vita tyska och österrikiska viner. Vi lockas av många viner i olika prisklasser, från omkring 600 kronor flaskan till tusenlappen för de flesta, och vi får också vårt mer exklusiva lystmäte tillgodosett om vi så önskar. Att det genom Alexander Bäckman bor en stor passion för vin i huset noterar vi genom de noggrant gjorda vinvalen och rekommendationerna, men också på viljan att öppna andra flaskor för glasvis försäljning vid sidan om de som är märkta som glasviner. Vi kan varmt rekommendera Nook.

1

2

3

4

5

6