intro

Adress Järnvägsgatan 3, 252 23 Helsingborg
Internet www.gastro.nu
Telefon 042-24 34 70
Öppettider Frukost måndag-fredag 08.00 – 10.00, lunch måndag-fredag 11.30 – 14.00 och lördag 12.00 – 15.00, middag måndag-lördag från 18.00, söndag 16.00 – 20.00
Antal sittplatser Cirka 40 platser i matsalen, 15 sittplatser i baren, 35-40 platser i barloungen och upp mot 60 personer i chambre separée
Kökschef Karl Bengtsson och Per Dahlberg
Sommelier Jonas Franzén

introbild

Under 15 års tid var Gastro den ledande gastronomiska stjärnan i Helsingborg men i höstas lämnade man den gamla adressen, Södra Brogatan, och krögaren Per Dahlberg flyttade istället in i ett gammalt före detta bankpalats nere på Järnvägsgatan och öppnade där sitt nya Gastro. Under totalrenoveringen lyfte man fram de gamla väggarna och taken och lyckades skapa en fantastisk restaurangmiljö.

Det nya Gastro bjuder verkligen på en storslagen miljö i en stil som lockar fram minnen från en annan tid, känslan från sekelskiftets elegans finns här och ger en lyxig inramning, men det känns ändå modernt, det drar något åt ett klassiskt franskt brasseri av högre snitt och miljön är allt annat än stel. Man stiger in från hörnet av fastigheten och möts av en liten foajé med klädkammare och en lång välvd bardisk där man blir mottagen och välkomnad av hovmästaren eller krögaren själv. Den ena delen av restaurangen är inredd som en bar och lounge med en balkong med ytterligare sittplatser ovanpå, medan den andra delen utgörs av matsalen med vackert dukade bord. Köket är lokaliserat mitt i restaurangen och tack vare att det är inramat av vackra glasväggar i spröjs har man direkt kontakt med matlagningen varhelst man än sitter i restaurangen. Bageriet och kallköket har ett eget litet kök, också det inglasat och från taket i kallköket hänger en stor kristallkrona som gör kallköket till landets mest designade kökshörna. Vi ger extra stilpoäng för den begåvade inredningen.
Trots att lokalen är stor upplever man den ombonad och personlig, den är vacker och inredd på ett sätt som lockar fram känslan av det storslagna bankpalats som en gång låg här. Mörka väggpaneler täcker väggarna, men tack vare den generösa takhöjden får man en luftig känsla.
Den ursprungliga gastronomiska idén på Gastro har i alla tider legat åt klassisk fine dining, men med tiden har den förändrats och utvecklats och idag har restaurangen två inriktningar. Å ena sidan serveras trevliga och vällagade rätter som exempelvis grillad hälleflundra med blomkål och forellrom, stekt bröst av lokal anka med kål och tryffelfond samt lammryggfilé med en brässerad lammskuldra och en sky med rosmarin och oliver för 295 till 345 kronor och till det ett halvdussin förrätter av motsvarande ambition och kvalitet för 139 till 225 kronor. Å den andra kan man välja den fem rätter stora menyn ”Full Evening at Gastro” för 1 295 kronor (inklusive matchande dryckespaket) och med den få lite grand av lyxkrogskänsla. Denna meny är i och för sig en kombination av rätterna på menyn och även om den är mäkta god har vi nog upplevt att den också är mäktigt mättande. Eller generös, hur man nu vill se på saken.

Att Gastro har en lång tradition som restaurang inom gebitet fine dining lever i allra högsta grad kvar. Råvarorna hanteras med respekt, precision och skicklighet och även om rätterna i sig inte är av teknisk svårbalanserad art är det generellt sett fint smak- och texturbalanserade rätter som presenteras. Stekgraderna på köttet är utmärkta, fisk tillagas som sig bör till perfekt innertemperatur och grönsaker behåller sin kärna. Vi noterar nöjt att den gastronomiska ambitionen är lika hög här på Järnvägsgatan som den var på det gamla Gastro, men totalupplevelsen är något annorlunda tack vare miljöbytet.

Dryckes- och servicemässigt är ambitionen alltjämt hög och man har också byggt grunden på den nya vinlistan från den vinkällaren med drygt 200 titlar man tog med sig från gamla adressen. Den gäst som bara önskar ett gott glas vin till maten, hittar en handfull vardera av vitt och rött direkt på menyn, men den särskilt vinintresserade bör bläddra igenom den större vinlistan. Då man i alla år har haft en tradition att arrangera högklassiga vinmakarmiddagar på Gastro (gå in på deras hemsida och titta när nästa vinmiddag är) har man skapat en personlig lista som delvis är sprungen ur tidigare vinmiddagar. Listan har en viss tonvikt åt det röda, där man finner ett 20-tal viner från Bordeaux och tio från Bourgogne (ett bra urval av viner i måttligt prisläge) och ungefär lika många etiketter från Spanien och Portugal, därtill dussinet vardera från Piemonte och resten av Italien. Suktar man efter dyrgripar från Kalifornien hittar man gott om exklusiva viner här, såsom sju årgångar av Harlan Estate, fem, sex årgångar vardera av ett par viner från Bond samt tolv olika tappningar från sällsynta Sine Qua Non. Priserna på dessa viner är såklart inte låga, men det känns fullt motiverade och särskilt mycket billigare hittar man inte vinerna på andra restauranger. Bara denna amerikanska vindetalj vill vi gärna slå ett slag för.
På den vita sidan hittar man ett trevligt urval av både vardagliga och mer exklusiva viner från Alsace (ett 20-tal), södra Frankrike, Österrike, Tyskland, Kalifornien och Sydafrika.
Då det finns en hög mat- och dryckeskultur i huset utförs arbetet med mat och vin överlag kunnigt, särskilt om det är krögaren själv eller sommelieren som tar hand om dryckesserveringen. Som vanligt hyllar vi idén att krögaren är synlig i matsalen och även aktiv i arbetet, det ger en tyngd som väger upp och balanserar mindre kunnig personal. Viktigt att betona är också att servicegivarna har ett mycket vänligt och personligt sätt att arbeta.
Som gäst på Gastro blir man väl omhändertagen, den klassiska miljön förhöjer stämningen och känslan av vardagsflykt och lyx och det hela ramas in av en mat- och dryckeskultur som återigen sätter Helsingborg på Sveriges gastronomiska karta.

1

2

3

4

5

6