intro

Adress Kungstensgatan 2, 114 52 Stockholm
Internet www.esperantogroup.se
Telefon 08-696 23 10
Öppettider Tisdag och onsdag 18.00 – 24.00, torsdag till lördag 18.00 – 01.00
Antal sittplatser 76
Kökschef Anton Cederlund
Sommelier Evelina Gunnahr och Sören Polonius

introbild

Shibumi är ett av Stockholms vattenhål för högklassig gastronomi med en stämning som blir till riktigt trevligt. Till Shibumi går vi lika mycket för den härliga atmosfären och det vänliga bemötandet som den innovativa maten och de genomtänkta dryckeskombinationerna. Det är folkligt och livfullt, när det är fullsatt, vilket det är ofta, är stämningen på topp men det blir sällan högljutt. Shibumi är precis så avspänt som vi önskar en vardagskväll i Stockholm. Gastronomin bygger på den japanska restaurangkultur som kallas izakaya, en japansk pub, men med lagade rätter snarare än sashimi och sushi, även om sådant också finns. Rätterna delas vid bordet och serveras i ett trevligt flöde, vi äter smått och stort med stor smakvariation. Matstilen är rättfram och rustik men med anstrykning av fine dining och japanska influenser i rätterna. Likt övrigt i Sollévihuset skapar man gastronomi förankrad i den japanska matkulturen men med de skandinaviska råvarorna i fokus, något som krögaren Sayan Isaksson är fullkomligt fenomenal på. Tillsammans med sitt team finns ingen ände på kreativiteten, trots att systerkrogarna Råkultur och Esperanto finns i huset särskiljer sig de olika restaurangerna väsentligt från varandra.

Shibumi ligger i källaren, en otacksam lokal som inte inbjuder till någon vidare charm. Men man har lyckats riktigt bra med miljön, mysigt och med tydlig barkänsla, ett vardagsrum som upplevs avslappnat. Vi sitter gärna vid köksbaren, där får vi direktkontakt med kockarna och många av uppläggen sker vid baren. Bakom disken finns ett köksbord för 6 personer som vi rekommenderar om man är fler.

Vanligtvis är detta en destination för matälskare, en trygg upplevelse med japanska förtecken. Men leveransen svajar betänkligt, så pass att Shibumi tappar många placeringar i vår topplista. Det vi annars upplever fräscht och lättsamt på tallriken är slarvigt och ganska kladdigt med smaker som inte är i balans. Det bjuds höjdpunkter men också djupdykningar, majstempura som vanligtvis är krispig upplevs seg, lika illa är det med krispigt ägg och broccolikräm. Det saknas passion och engagemang i rätterna, maten skickas ut från köket utan den precision vi är vana vid. Vid flera tillfällen har vi upplevt ett trött bemötande från kockarna bakom bardisken, en ovilja att kommunicera med gästerna.

Servicearbetet är kompetent, kunskapen om menyn är gedigen och viljan finns, här är det inget att anmärka på. Man anstränger sig för att få till flödet på bästa sätt och bemötandet är som alltid vänligt och omhuldande. Vi uppskattar servicegivarnas professionella men också personliga framtoning vilket passar övrigt i idén. I dagsläget får man kämpa lite extra för att få till helheten.

Dryckeskombinationerna brukar vara krogens starka sida, innovativt i glaset till rätter som inte är helt enkla att kombinera med dryck. Även här saknar arbetet spänst, kraftlösa försök att sälja gott resulterar i ingenting. Koordinationen mellan mat- och dryckesserveringen är något ojämn och det uppstår förvirring vad som skall drickas till vilka rätter. Flera av kombinationerna är genomtänkta och vi upplever ljuspunkter men generellt krävs en uppryckning för att nå tillbaka till de höjder som krogen förtjänar.
I sin helhet uppskattar vi Shibumi, en särpräglad restaurang som vi med glädje besöker ofta. Menyerna förändras och rätterna bjuder stor variation, prisbilden är lockande och servicen flink, förväntningarna på ett roligt restaurangbesök infrias nästan alltid. Vår förhoppning är att man får ordning i leden och återtar sin ställning som en fullfjädrad toppkrog.

1

2

3

4

5

6