Så här gör du en klassisk mousselinesås till sparris

In Recept by Redaktionen

Ingredienser

Vit sparris, ca 12 st

Mousselinesås
150 g smör
4 äggulor
1 msk vitt vin
1 msk citronsaft salt
nymalen svartpeppar 1 dl grädde blandade örter

 

Gör så här:

Skär bort två cm av sparrisens stjälk,  skala med hjälp av potatisskalare.
Koka upp lättsaltat vatten i kastrull och förväll sparrisen i ca 6 minuter, beroende på dess tjocklek.
Färdigkokt sparris ska vara ”al dente”. Kyl i kallt vatten. Låt sparrisen rinna av på papper.
Skär smöret i bitar och smält i kastrull. Ställ åt sidan.

 

Vispa äggulor och vin över vattenbad tills blandningen tjocknar, när man kan se kastrullens botten mellan visptagen och när blandningen täcker vispen som en lätt kräm är äggulorna klara. Tillsätt droppvis det smälta smöret under vispning. Smaka av såsen med citron, salt och peppar.
Vispa grädden lätt.
Servering
Vänd ner grädden i såsen före servering. Dela sparrisen på längden och lägg på tallrik, ervera med såsen.
Dekorera med örter och svartpeppar.