intro

Adress Artillerigatan 14, 114 51 Stockholm     Internet www.gastrologik.se
Telefon 08-662 30 60
Öppettider Tisdag till fredag från 19.00, lördag från 17.00
Antal sittplatser 24 platser
Kökschef Juan Carlos Arregui
Sommelier Ylva Berglund

introbild

flerbilder200

Juryns omdöme:

Gastronomisk Idé Max 30
27 Man vurmar för det som finns nära och genom åren har man utvecklat många fina samarbeten med producenter runt om i landet. Det blir till stilsäker gastronomi, en matstil som blivit restaurangens signum. Rena smaker av de finaste råvarorna, finstämda kombinationer och sammansatta upplevelser som blir till menyer med ömsom smaksensationer ömsom lugnare anrättningar som kanske inte imponerar lika mycket men ändå fyller funktion i flödet. Helheten är trygg med säkra serveringar i ett bra tempo och med personlig prägel. Ambitionerna finns i huset och man bjuder gastronomi på hög nivå.


Restaurangens Miljö Max 20
19 Bara några minuters promenad från Stureplan ligger restaurangen inhyst bland de tysta kvarteren på Östermalm. Matsalen är mysig trots att vi upplever interiör sober, ljus och luftig med avskalad estetik. Tunna gardiner skymmer insyn från gatan och vi låter oss omslutas av vackert och omsorgsfullt. Vi sitter mycket bekvämt i soffor och stolar, ett plus är runda bord som bidrar till full uppsikt över matsalen. Vi sitter gärna bredvid snarare än mittemot varandra för att se kockarnas arbete i det exponerade köket. Bordsdekoren är sparsmakad och man använder inget bordslinne, istället har man vackra träskivor som understryker maten.


Konversationsmiljö Max 10
10 Den svaga musiken i bakgrunden är behaglig och bidrar till en bra samtalsmiljö, sorlet lägger sig i lokalen och vi kan föra samtal på en bra nivå, utan att störas av övriga gäster. Borden är luftigt placerade och vi sitter på ett generöst avstånd från varandra. Trots den avskalade miljön infinner sig stämningen och måltiden upplevs avslappnad.


Mottagande Max 20
19 Redan i dörren möter servicegivarna sina gäster, sedan visas man till garderoben som ligger precis vid toaletten och i närheten av köket. Matsalens litenhet bidrar till att både kök och servis har uppsikt över gästerna vilket gör att mottagandet är uppmärksamt, personligt och varmt. Råvaror är exponerade i matsalen och dofterna från köket bidrar till den lustfyllda känslan. Genomförandet är lugnt och behagligt, vi visas till bords och serveras vatten och erbjuds gott att dricka.


Servicekänsla & utförande Max 50
45 Man har ett inövat måltidsscenario, en säker prestation som grundar sig i kompetenta servicegivare och gedigen gastronomisk idé. Under åren har man förfinat och förändrat, gjort justeringar i sättet att servera och prestera framför gäst. Det är ledigt, avslappnat och personligt, men tyvärr ganska lamt och tråkigt. Det saknas riktig gnista i matsalen, något som vi inte upplevt tidigare. Presentationerna är tydliga och initierade, man är uppmärksam på detaljer och upplevelsen är fläckfri.


Matsalshantverk, kunskap mat & dryck Max 40
36 Matsalsarbetet är omhuldande, moment såsom att hälla och lägga saker vid bordet gör att rätterna får sin slutliga finish framför gästen. Det är ett modernt hantverk man bjuder på, flinkt sätts tallrikar och andra utensilier på bordet, man arbetar elegant och med stor kunskap om det som serveras. Råvaror och tillagningsmetoder presenteras och önskas mer information finns den raskt tillhands. Kunnandet inom drycker är bra även om kompetensen inte riktigt visas fullt ut. I ärlighetens namn saknas viss passion, framförallt skulle vi viljas ledsagas till fler köp och rekommenderas sådant som förhöjer upplevelsen ytterligare.


Menyns uppbyggnad & innehåll Max 40
35 Alla gäster äter samma meny, ”På producenternas villkor” är ett koncept som är här för att stanna. Man låter producenter och leverantörer bestämma vilka råvaror som skall vara på menyn, vilket betyder att den kan förändras dagligen. En dag i veckan åker man runt till närliggande odlare och producenter för att få tag i det allra bästa, något som även bidrar till enorm kunskap hos kockarna som med precision kan berätta om ursprung och råvarans kvalitet. Vi lutar oss tillbaka och låter oss förföras av mängder serveringar, aptitretare varvas med rätter och små tilltag förgyller helheten. Bläckfisk, vaktel och löjrom är några av alla lyxiga råvaror i menyn. Mjölksyrad vitlök med torkad grädde och makrill är svårslagen, den fina balansen och de rena smakerna blir den mest minnesvärda rätten. Flinkt lyckas man addera grönt i menyn, kreativa lösningar när odlingssäsongen ligger i vila. Vi upplever menyn jämnare än tidigare, de riktiga höjdpunkterna uteblir å andra sidan finns det en finstämd harmoni som vi uppskattar.


Säsongstänk & råvaruanvändning Max 20
20 Engagemanget och tiden som läggs ner på att hitta råvaror från lokala ursprung gör att man tillhör de allra främsta att arbeta i säsong. Dels hittar man alternativa råvaror istället för de gängse grönsakerna, dels finns kompetensen att förvara råvaror från tidigare säsonger. Allt detta blir till avskalade kreationer på tallriken, rätter med tydlighet i smakerna. Rosendals Trädgård bidrar med spännande grönt, örter och blad som genomsyrar menyn. Man använder råvaror från våra nordliga breddgrader vilket skapar ett visst unikum i det här krogsegmentet. Matlagningen är innovativ men på ett försiktigt sätt vilket landar i säkra, sublima och balanserade smaker.


Skicklighet matlagning Max 40
38 Det är utan tvekan ett kompetent kök, framförallt skapas menyn med passion för råvarorna. Man har utvecklat en säkerhet i matlagningen vilket gör att rätterna blir till fint flöde av balanserade smaker. Kanske har vi upplevt fler fantastiska rätter vid våra tidigare besök, å andra sidan uppskattar vi jämnheten mellan serveringarna, vilket blir till en ”lugn” helhet. Man vågar luta sig mot ”enklare” råvaror, det vill säga saker som inte är lyxbetonade, ingredienser som blir till fantasifulla anrättningar och överraskande smaker. Allt presenterat på vackra utensilier, ofta naturmaterial som gör maten rättvisa.


Dryckeslistans uppbyggnad & innehåll Max 80
67 Man har ett gediget utbud viner, listan är omfattande med många fina viner från den klassiska vinvärlden. Omfånget är betydande, framförallt från Bourgogne, många av regionens främsta producenter finns representerade och årgångsspridningen är numera stor med en hel del viner som nått ansenlig ålder. Elegans genomsyrar många av buteljerna, förmodligen för att dessa viner passar utmärkt till de finstämda smakerna i menyn. Genomgående varvas stora vinhus med småskaliga producenter, de allra flesta känner vi till men det finns en del nya bekantskaper som bidrar till spännande läsning. Dryga 30 champagner inleder listan och det är trevlig spännvidd mellan årgångarna. Att man dubblerar inköpspriset med råge på årgångs-lös champagne upplevs magstarkt och det förtar verkligen köpglädjen. En liten stjärna vid vinet indikerar att det ligger källar-svalt och behöver kylas innan servering, en gest som uppskattas av oss gäster. Runt 700 kronor för den billigaste buteljen, därefter erbjuds vi ett stort antal viner runt tusenlappen, dessutom buteljer för betydligt mer än så vilket vi upplever som human prissättning. Under året har man höjt dryckespaketet med en hundralapp till 1 095 kronor och genomgående serveras hyggliga och stundvis riktigt bra drycker i glaset. Ett plus för de 15 olika hantverksöl som bidrar till ett fullvärdigt sortiment och därtill finns ett trevligt urval alkoholfria drycker att välja mellan.


Personlighet & total trivselfaktor Max 20
17 Gastrologik är utan tvekan en av landets bästa restauranger, genom åren har man säkrat upplevelsen och det sker numera få misstag. Maten håller högsta nivå och dryckerna är genomgående trevliga med kompetenta kombinationer. Vi uppskattar miljön, den är särpräglad och blir till avslappnad men lyxig upplevelse. Servicearbetet är välregisserat, trivsamt och personligt även om vi saknar den riktiga spjutspetsen.

1

John Jezewski.

John Jezewski.

2

4

5

6

Anton Bjuhr och Jacco Landelaar.

Anton Bjuhr och Jacco Landelaar.

Hans Engström.

Hans Engström.

9

10