intro

Adress Beckholmsvägen 26, 115 21 Stockholm
Internet www.oaxen.com
Telefon 08-551 531 05
Öppettider Tisdag till lördag från 18.00 Antal sittplatser 30
Kökschef Magnus Ek och Johan Eriksson
Sommelier Fredrik Horn

introbild

flerbilder200

Juryns omdöme:

Gastronomisk Idé Max 30
27 Oaxen är numera en gastronomisk destination. Man har för alltid lämnat den lantliga idyllen från tiden ute på den vackra ön i Södertälje skärgård och anammat en citystil som lämpar sig väl på Djurgården. I de magnifika lokalerna skapar paret Ek och Green en internationell restaurangupplevelse starkt förankrad i det som finns nära. Den fenomenala förmågan att finna råvaror i sin närhet, skapa gastronomi efter egen idé och genomföra måltider som utgår från egna värderingar gör krögarparet smått unikt.
Adressen är nästan lika exotisk som den tidigare, utmed vattnet på Djurgården blickar gästerna mot Stockholms vackra fasader och det gamla plåtskjulet huserar en av stadens läckraste restauranginteriörer. Husets nordiska bistro, Slipen, är en populär träffpunkt medan krogen tillhör landets exklusivaste restaurangdestinationer. Krogen är genomtänkt in i minsta detalj, från entré och belysning till komfort och akustik. Man skapar särpräglad estetik och tidlösa ting bidrar till den hållbara helheten.
Blandningen av extravagans i krogen och vardagligt i bistron är inte lika tydlig nu som tidigare, kanske har gränserna suddats ut. Känslan av att vara den utvalda kroggästen infinner sig inte riktigt och det lyxiga upplevs lite mindre storslaget. Maten är lagad med precision om än når rätterna inte samma höjder som vid tidigare besök, helheten bjuder jämnhet utan riktiga smaksensationer. Rätterna är fantasirika och lekfulla, djupt rotade i myllan med innehåll som överraskar och väcker nyfikenhet. Men aningen slätstrukna vilket inte infriar förväntningarna. Goda drycker blir till fina smakbryggor med menyn, kombinationer som är träffsäkra i sin helhet om än når vissa av de enskilda buteljerna inte samma nivå som övrigt i upplevelsen.


Restaurangens Miljö Max 20
20 Ett av Oaxens starkaste kort är miljön, den är helt fantastisk. I varje detalj finns omsorg och man lyckas skapa hög mysfaktor i kombination med avskalad perfektion. Vi sitter bekvämt i vintagemöbler och belysningen är sådan att vackert ljus faller över bordsytorna och framhäver mat och utensilier. Adressen har historiska vingslag och med omsorg lyckas krogen smälta in bland övrigt i miljön. Utsikten är magnifik och på sommaren dukar man upp på uteserveringen, medan panoramafönster släpper in ljus övrig tid på året. I storstadsvimlet lyckas man föra in den lantliga idyllen och skapa tidlös miljö med personlig prägel.


Konversationsmiljö Max 10
10 Akustiken är fenomenal, det finns ett behagligt sorl i bakgrunden samtidigt som det egna bordet blir till en isolerad zon för egen konversation. Även om vi anstränger oss hör vi inte vad gästerna vid närliggande bord pratar om. Ljudisoleringen mellan matsalarna är solid, från Slipen hörs ingenting och servicegivarnas presentationer ekar inte mellan borden. På Oaxen har man tagit akustik till en ny nivå, inte vid något annat restaurangbesök har vi upplevt liknande.


Mottagande Max 20
17 Restaurangen ligger vackert, i kvällsdunklet på Djurgården lyser den upp i höstmörkret och man har lagt möda på utomhusbelysning och dekorationer vid entrén. Mötet är konstnärlig omsorg och innan vi nått fram till entrén byggs förväntningar inför besöket. Vid hovmästarpulpeten tas gästerna omhand av servicegivare som visar till bords, trevligt om än lite uddlöst och utan riktigt engagemang. Väl till bords tar kollegor i matsalen vid, hälsar välkomna och erbjuder gott att dricka.


Servicekänsla & utförande Max 50
45 Service är något som krögarparet alltid vurmat för, med gästen i fokus har man gått i bräschen för ett trimmat servicearbete. Man tillfredsställer på ett sätt som är professionellt och tillbakalutat på samma gång. Framförallt med kompetens när det gäller mat och dryck men också flinkhet i sättet att hantera utensilier och precision i måltidsflödet. Om än upplever vi den nuvarande serviceprestationen som kraftlös och aningen oengagerad, inte det där lilla extra som vi är vana vid på Oaxen. Det lyser helt enkelt med sin frånvaro, vilket känns onödigt med tanke på den kunskap som servicestaben har.


Matsalshantverk, kunskap mat & dryck Max 40
36 Kunskapsnivån är hög, man kan sin gastronomi med samstämmighet som imponerar. När man arbetar med den här typen av idé krävs totalt engagemang, både vad gäller mat och dryck, en krävande uppgift som betyder ständig utveckling. Vi vägleds genom komplicerade rätter som serveras på fantasifulla utensilier. Naturliga material såsom sten och trä därtill keramik i olika former passerar genom menyn och snyggt serveras vi smått och stort i genomtänkt tempo. Det exponerade köket bidrar till känslan och vi kan visuellt uppleva uppläggningar och löpande arbete bland kockarna. Närheten till köket gör att kunskapen blir komplett, vid flera tillfällen under måltiden kommer någon av kockarna till bordet och förklarar tanken bakom rätterna. Dryckerna blir till goda kombinationer, det är kvalitet i glaset om än når de inte samma höjder som övrigt i den gastronomiska idén. Stundvis upplever vi dem för enkla, de saknar den komplexitet som önskas vid den här typen av måltid. Få restauranger presterar samma höjd gällande de alkoholfria alternativen, här har man tagit sig tid att skapa nytt och spännande av oväntade råvaror.


Menyns uppbyggnad & innehåll Max 40
37 Vi uppskattar valmöjligheten mellan 6 eller 10 rätter, addera mellanrätter och småplock till upplevelsen och vi är nöjda oavsett storlek på menyn. Magnus Eks styrka är att landa i saker som finns nära, råvaror i tiden. Kunskapsbanken är enorm och det skapas oväntade kombinationer som blir till harmoni i smakerna. Det finns en tydlig tanke i menyn och man låter inget skena iväg, istället hamnar samtliga serveringar inom ett smakspann som känns igen. Rätterna fylls med saker från växtriket, blad och örter varvas med grönsaker och rotfrukter där varje råvara blir till smakrikt. Inledningen rymmer flera lättsamma rätter av fisk och skaldjur för att sedan övergå till kött-serveringarna, till antalet 3 om man väljer den långa versionen, och menyn upplevs riktigt mättande. Som alltid briljerar man med brödet, förmodligen är man bäst i landet på variationen av perfekt bakat i brödkorgen, alltid med gott tillbehör vid sidan. Hela menyn bär Magnus Eks signatur, hans skapar stilsäkert och framförallt gott. Vi har vid tillfällen upplevt mer spännande kreationer och större smaksensationer från kökets sida, om än levererar man gastronomi av högsta kvalitet.


Säsongstänk & råvaruanvändning Max 20
20 Fenomenalt och oslagbart, man har total kontroll över råvaror i säsong, inte bara i sin närhet utan även gällande fisk och skaldjur och allt annat som finns att tillgå. En förebild för resten av världens kockar när det gäller att använda det som finns nu, att arbeta klimatsmart genom att använda sådant som andra inte har förmågan och kunskapen att krydda matlagningen med.
Genom olika konserveringstekniker präglas menyerna av syrat, torkat och syltat vilket gör att de lokala råvarorna gör sig påminda även under icke växtsäsong. Kreativiteten sätter inga gränser och Magnus Eks outtröttliga förmåga att våga testa nytt och tänja gränserna gör att han ständigt presterar särpräglad matlagning. Med spänning ser vi fram emot vad de egna odlingarna på Djurgården kommer förse krogen med framöver.


Skicklighet matlagning Max 40
37 Smakar det så kostar det, den stora menyn ligger på 2 100 kronor, önskas drycker till detta kostar det 1 300 kronor per person. En prissättning som kräver total skicklighet i det man presterar. Säkerheten finns, likaså erfarenheten och ett lugn i menyerna som byggts upp genom åren. Förädlingen av råvaror, stekgrader och tillagning är träffsäkra och vi häpnas över de vackra uppläggen på fantasifulla utensilier. Det finns en tydlig tanke bakom allt vilket krävs på den här nivån. Emellertid upplever vi ibland ett något bristande engagemang hos servicegivarna och det leder till att man inte riktigt får till detaljerna i helhets-upplevelsen, det blir då lite slätstruket och då saknar vi topparna i prestationen.


Dryckeslistans uppbyggnad & innehåll Max 80
65 Vinkällaren är välfylld med bredd bland årgångar och lägen med fokus på Europa. Här finns åtråvärda producenters viner som passar till husets gastronomi, vissa av buteljerna har legat ett tag vilket resulterat i viner med fin mognad. Kunskapen om dryck finns i huset, Agneta Green har ett gediget vinintresse med smak för många av de naturligt producerade vinerna vilket präglar helheten i dryckesvalen. Man har stor kunskap om producenterna i naturvinsfloran vilket gör att vi stiftar många nya bekantskaper vid våra besök på Oaxen. Det är slanka viner som passar innehållet i rätterna, samma fräschör finns i allt det gröna på tallriken. Man fortsätter sitt samarbete med champagneproducenten Cédric Bouchard vilket gör att vi dricker gott redan från början, viner som passar perfekt till den här typen av mat. I dryckespaketet väljer man att inte byta dryck till varje servering vilket uppskattas. Trevliga viner med akvavit som smyger sig in, ett effektivt tilltag som rensar smaklökarna. De föreslagna dryckesalternativen är visserligen goda och stundom riktigt bra om än inte på en nivå som matchar övrigt. Därför är vår rekommenda-tion att välja något gott ur den digra källaren. Man har nyligen rekryterat sommelieren Fredrik Horn vilket ger oss förhoppningar om att arbetet med dryckerna skall spetsas till ytterligare.


Personlighet & total trivselfaktor Max 20
18 Utan tvekan är Oaxen Krog en av landets bästa restauranger. Man bjuder på modern restaurangmåltid med förankring i en gastronomi som är stilbildande för många. Det finns ett lugn i prestationen, med fin balans mellan personligt och professionellt landar man i en säkerhet som bottnar i erfarenhet och noggrant utförande. Man huserar i en lokal som upplevs smått exotisk med ett läge som tillskrivs fantastiskt. Den historiska nerven i stadsdelen genomsyrar helheten samtidigt som ett lantligt lugn smyger sig in, en kombination som resulterar i något lyckat. Vi har upplevt krogen i en piggare dagsform vid våra tidigare besök, prestationen upplevs lite trött, framförallt i matsalen, vilket inte stämmer överens med de förväntningar som byggs upp inför ett besök på Oaxen.

Magnus Ek.

Magnus Ek.

2

3

4

5

Agneta Green.

Agneta Green.

7

8

Johan Eriksson.

Johan Eriksson.

10