intro

Adress Humlegårdsgatan 14, 114 46 Stockholm
Internet www.ekstedt.nu
Telefon 08-611 12 10
Öppettider Tisdag till fredag från 18.00, lördag från 16.00
Antal sittplatser 40
Kökschef Rodrigo Perez
Sommelier Maximilian Mellfors och Niklas Löfgren

introbild

flerbilder200

Juryns omdöme:

Gastronomisk Idé Max 30
28 Idén är egentligen den enklast möjliga, den mest ursprungliga av alla idéer och tekniker vi har inom matlagning, nämligen att laga mat över öppen eld. I sig gör det inte Ekstedt till en unik restaurang, för kolgrillning, vedugnsbakning och rökning förkommer på otaliga av landets både enklare och bättre restauranger. Det finns dock en avgörande skillnad, när man använder och förfinar dessa ursprungliga tekniker på det sätt man gör här på Ekstedt och dessutom fulländar dem med skicklig hand och fantasifulla kreationer, då blir den gastronomiska idén fullfjädrad och högintressant. Kombinationen av det rustika och det innovativa ger en stor upplevelse med rätter som aldrig känns tillkrånglade och kopplat till värmen och de speciella dofter elden ger leker man med människans mest ursprungliga instinkter om måltiden.
Den naturliga matfilosofin går också igen i dryckerna, men ryktet om att man bara serverar naturliga viner här känns orättvis och bitvis även rent felaktig. Vinfilosofin är gedigen och även här kan man vänta sig fina och stundtals även storslagna upplevelser.


Restaurangens Miljö Max 20
18 Om tidiga omdömen av Ekstedt ofta handlade om att det var varmt och rökigt, har man under åren gjort en del förändringar till det positiva. Rent geografiskt har restaurangen ett utmärkt läge bara ett kvarter från Stureplans larm, det är lätt att ta sig hit och man är nära efterföljande äventyr för den som så önskar. Inredningen är skapad av Jeanette Dahlrot och går i mörka och sobra färger med naturmaterial som känns lika ursprungliga som den gastronomiska idén, vilket bidrar till att skapa en varm, gemytlig och lågmäld känsla. Är man särskilt road av mat och vill sitta på första parkett med matlagningens skådespel mitt framför ögonen, ser man till att boka någon av de få platserna vid det stora stenbordet som också fungerar som arbetsbänk för kockarna, som både tillagar och slutför maträtterna just här. Det innebär såklart att man fjärmar sig från resten av matsalen och gästerna och att man får en större kontakt med eld och lite rök, vilket man bör tänka på. Men så sant det är sagt, ingen eld utan rök!


Konversationsmiljö Max 10
9 Stämningen är god på Ekstedt, men eftersom det egentligen aldrig är någon hög ljudnivå upplever man konversationsmiljön som utmärkt. Vissa bord står dock tätt intill varandra, varför de mest privata samtalen kanske inte kan hållas. Vi har också märkt att gästerna som sitter vid stenbordet mot köket gärna lägger fokus på matlagningen och även pratar mer med kockarna än med varandra. Det kan ju såklart vara trevligt, men det är köksbordets eventuella baksida och värt att notera när man blir placerad där eller mer specifikt bokar just de platserna.


Mottagande Max 20
18 Vi har tidigare upplevt att mottagandet vid dörren varit lite ojämnt men det har man ändrat på. Man kliver mer eller mindre rätt in i matsalen från gatan och även om där står en hovmästarpulpet har det hänt att servicepersonalen inte alltid står vid dörren och tar emot. På den punkten verkar det nu ha blivit bättre, kläderna tas smidigt om hand och man blir sedan snabbt visad till sitt bord. Vi känner oss alltid välkomna och även den personal som inte ledsagar oss till bordet ler glatt och önskar välkomna. Den värmen ger vi extra plus för!


Servicekänsla & utförande Max 50
48 Den glada och varma känslan personalen visar vid första mötet håller i sig under hela besöket, hela gästmötet känns genuint och naturligt och inte bara inövat. Personalen arbetar metodiskt och effektivt, uppmärksamheten är god och man är lyhörd för gästernas önskemål. En detalj vi också vill lyfta fram är tempot i meny och servering, som är så välregisserat att man aldrig sitter och väntar på att något ska hända, men heller aldrig känner stress utan i ett lugnt och behagligt tempo kan njuta av maten, vinet och servicen. Det känns verkligen att personalen trivs i sina roller på Ekstedt, att de också stannar kvar här har bidragit till att servicekänslan ytterligare har stärkts genom åren.


Matsalshantverk, kunskap mat & dryck Max 40
39 Det råder ingen tvekan om att den höga gastronomiska ambitionen och kvaliteten har lockat till sig personal med stor känsla för yrket och med goda kunskaper inom både mat och dryck. Vi får alltid initierade presentationer av både maten och vinerna, men det känns inte som inövade repliker utan byggda av grundmurad kunskap.
Utöver den matlagning och slutförande av maträtter som sker vid det stora stenbordet, något som bidrar till ett livfullt matsalsarbete, är det förhållandevis få moment av matsalshantverk när det kommer till själva maten. Liksom fjolårets recension tycker vi att matsalsarbetet ytterligare har tagit sig ett steg uppåt, vilket bidrar till en ännu högre upplevelse.


Menyns uppbyggnad & innehåll Max 40
36 Som så många andra moderna restauranger som arbetar med fasta avsmakningsmenyer snarare än à la carte har man två menyer, en med fyra rätter för 840 kronor och en med sex rätter för 1 090 kronor. Till dessa kommer också ett par små aptitretare som supplement, men för övrigt ägnar man sig inte åt små mellanrätter, något vi tycker är bra så att maten ändå kan vara åt de smakrikare hållet till. Menyerna är lika mycket uppbyggda kring en variation av fisk, skaldjur, fågel och kött som kring olika matlagningstekniker, vilket är trevligt. Båda menyerna är lika bra, men vi rekommenderar den lite större som bygger på de fyra rätterna i den mindre men har ett par extra rätter. Portionerna är anpassade för att ge behaglig mättnadskänsla alldeles oavsett vilken meny man väljer. Rätterna är klokt planerade och upplevelsen genom hela menyn blir därför riktigt fin.


Säsongstänk & råvaruanvändning Max 20
20 Då den gastronomiska idén mer bygger på tillagningsteknik än på råvaran i sig, även om alla råvarorna väljs med stor omsorg, följer man inte de klassiska säsongerna lika slaviskt som man gör på andra restauranger. Råvarukvaliteten styr dessutom mer än att de måste vara lokalt producerade. Med detta sagt, ger vi ändå högsta poäng i den här klassen tack vare att alla råvaror är av yppersta kvalitet och används med största omsorg till rätter och tekniker där vi också upplever att de passar väldigt bra. Totalt sett ser vi en väldigt fin balans i hur råvaror används i rätterna och i den totala menyplaneringen, och att man i varje meny också använder sig av olika tekniker.


Skicklighet matlagning Max 40
36 Maten på Ekstedt har alltid varit bra, Niklas Ekstedt själv är i allra högsta grad en mycket skicklig och entusiastisk matmänniska. Den tidigare köksmästaren Gustav Otterberg förvaltade denna passion och kvalitet väl och sedan han lämnat sitt uppdrag har den unga köksmästaren Rodrigo Perez, med bakgrund som köksmästare på Esperanto, ytterligare förfinat detaljerna och smakbalansen i maträtterna. Maten är genomgående fantastiskt god, stekgrader, kombinationer mellan råvaror och texturer samt smaksättning sitter så gott som perfekt i varenda rätt vi njuter av. För den gäst som vill se och lära av högklassig matlagning på nära håll ger placeringen vid köksbordet den allra största upplevelsen. Med Rodrigo som sista hand på de flesta av rätterna har också lite av den estetiska känsla han tog med sig från Esperanto börjat synas i maten här. På ett intressant och mycket tilltalande sätt förenar detaljer och uppläggningen på fint stengods det rustika med eldens ursprungliga smaker och dofter och den fingertoppskänsla som mycket av dagens fine dining bygger på.


Dryckeslistans uppbyggnad & innehåll Max 80
61 Om ryktet gör gällande att det bara serveras naturviner på Ekstedt, vill vi härmed dementera detta. Visst finns här ett stort utbud av ekologiska, biodynamiska och naturliga viner, inte minst har man en fäbless för så kallade orangea viner (skaljästa vita viner som antagit en rosévinsliknande färg), men det finns gott om viner av annat slag också. Listan är förhållandevis stor, den rymmer säkert omkring 300 viner och mestadels från klassiska ursprung i Europa, men också till mindre del från nya världens vinländer. Ett dussintal vita och röda viner, även mousserande och sött, erbjuds per glas. De flesta gäster väljer de rekommenderade vinpaketen till sina menyer, 690 kronor kostar paketet till den lilla menyn och 850 kronor kostar det till den större. Det kan vara klokt att göra just så, kombinationerna sitter väldigt bra även om vi understundom kan ha en del åsikter rent doft- och smakmässigt åt vissa viner som ingår i paketen. Sommelier Maximilian Mellfors är dock medveten om att de mest strikta naturvinerna kan uppfattas som udda hos många gäster och är lägger därför inte in sådana i vinpaketen. Vi vill ändå vara tydliga med att gäster som inte uppskattar de mer naturliga vinerna, bör föra en dialog med sommeliererna om andra alternativ och eftersom kunskapsnivån är hög och flexibiliteten stor ser vi inga problem alls med det vinmässiga på Ekstedt.
Vi ger också gott betyg åt det alkoholfria programmet på Ekstedt, som snarare än alkoholfria viner (av oftast låg till måttlig kvalitet) eller äppelmust utgörs av ett antal andra spännande drycker. Man har också satt samman trevliga alkoholfria paket med tanke på matmatchningen till menyerna, de kostar 350 respektive 400 kronor.


Personlighet & total trivselfaktor Max 20
18 Precis som Fäviken Magasinet lockar fram våra innersta känslor av längtan till naturen och det kulturarv från bondesamhället vi minns från barndomens filmer av Astrid Lindgren, plockar ett besök på Ekstedt genom doften av eld och rök fram minnen och upplevelser från de mest ursprungliga av matminnen, grillningen över öppen eld. Dofterna, den sobert färgsatta inredningen, värmen, det personliga och skickliga värdskapet, de goda smakerna och den välregisserade dramaturgin under måltiden får oss verkligen att trivas. Utvecklingskurvan på Ekstedt pekar uppåt, man tar sin ambition på största allvar och finslipar ständigt på alla detaljer. Ska vi ändå lyfta fram något att tänka extra på, är det ta sig en extra titt i vinlistan, det finns gott om viner av högsta kvalitet som inte alltid dyker upp till ytan i vinpaketen.

1

2

3

Rodrigo Perez, Niklas Ekstedt och Niklas Löfgren.

Rodrigo Perez, Niklas Ekstedt och Niklas Löfgren.

Maximilian Mellfors.

Maximilian Mellfors.

6

7

8

Rodrigo Perez.

Rodrigo Perez.

Sara Johansson.

Sara Johansson.