intro

Adress Vindåkra Gård, Vindåkravägen 3, 218 75 Tygelsjö
Internet www.ambiancerestaurant.se
Telefon 070-838 04 70
Öppettider Tisdag till lördag från 17:30
Antal sittplatser cirka 30
Kökschef Daniel Lundström och Karim Khouani
Sommelier Karim Khouani och Marc Louis

introbild


flerbilder200

Juryns omdöme:

Gastronomisk Idé Max 30
27 För krögaren Karim Khouani, som har sina rötter i Marseille och under många år arbetade som konditor och kock på förstklassiga restauranger (bland annat tvåstjärnigt under sex år), är intentionen att föra det klassiska Frankrike till den skånska landsbygden rätt uppenbar. I sex års tid har han skapat, utvecklat och förfinat konceptet i det café han köpte och den känsla och kvalitet han har skapat är minst sagt fantastisk. Matkonceptet är alltigenom franskt, det är i grunden klassiskt vad gäller smaker och dofter, men både moderna tekniker och råvaror bidrar att prägeln blir något egen. Till den goda maten serveras idel franska viner, såklart, och helheten blir riktigt lyckad.
Trots den höga gastronomiska svansföringen lyckas Karim och hans idag dussinet starka team skapa en underbar känsla av ”hemma hos” som ger Ambiance en unik och helt egen stil och i alla avseenden ger skäl för sitt namn.


Restaurangens Miljö Max 20
18 Har man inte varit här tidigare är det högst sannolikt att man tror sig ha åkt fel. Kommer man med taxi händer det att chauffören bedyrar att man har åkt rätt, för infarten från den lilla landsvägen intill motorvägen är en grusväg som leder upp till en ganska diskret lantegendom. Där, i en av längorna, ligger restaurangen. Något tydlig skyltning om dess existens ser vi inte. Restaurangen är sparsmakat inredd, en medelstor och luftig matsal ligger i den ena delen av längan, det öppna köket med ett par matplatser direkt framför samt ett litet rum med ett par bord ligger i den andra. Golven är mörka och väggarna vita, inredningen är sparsmakad men stilfull och man har sparat gamla detaljer som takbjälkarna för att fånga den traditionella känslan. Det hela känns hemtrevligt och trivseln infinner sig direkt. Det enda vi egentligen kan göra nerslag på är att toaletterna, som förvisso är väl tilltagna och trevligt inredda, borde uppdateras i paritet med resten av restaurangkänslan.


Konversationsmiljö Max 10
10 Här finns verkligen inget att klaga på, Karim har medvetet valt att placera borden glest för att skapa en luftig känsla i matsalarna. Det går därför att samtala i måttligt tonläge och även mer privata samtal kan föras utan att bordsgrannarnas öron tar del av dem. Musik spelas inte, istället låter man ett lågmält men behagligt restaurangsorl bilda bakgrundsljud. Det matchar miljön bättre än att skapa en trivsam ljudkuliss av musik.


 

Mottagande Max 20
20 Om man kan känna sig något vilsen och osäker på om man har kommit rätt, står man inte undrande längre än ett ögonblick. Medvetna om den känslan tittar Karim och hans sommelier Marc nästan alltid ut ur dörren mot innergården där gästerna vilsna undrar om de ha kommit rätt och hälsar dem hjärtligt välkomna, på franska såklart! Det känns lika surrealistisk som värmande och härligt. Mötet är naturligt och välkomnande och man blir snabbt visad till bordet där man återigen hälsas välkommen och erbjuds något att dricka.


Servicekänsla & utförande Max 50
48 Har man varit på bättre familjeägda restauranger på den franska landsbygden känner man igen delar av dramaturgin här. Mötet, känslan och tempot i servicen är varm, personlig och troligen också helt medvetet avslappnad. Karim leder själv matsalsarbetet och verkar ha koll på varje liten detalj tillsammans med ett par servitriser som arbetar lika lugnt och bekvämt. Man behöver bara bevittna skådespelet i köket och matsalen en kort stund för att se att alla i personalen trivs och känner stolthet i sitt arbete här. Det formar såklart också nivån på service och kvalitet.


Matsalshantverk, kunskap mat & dryck Max 40
37 Krögaren själv rör sig snabbt och ledigt mellan borden i matsalen och köket, han är själv med i köket och gör förberedelser varje dag men går sedan ut i matsalen på kvällarna och leder servicen och gästkontakten. Emellanåt smiter han in i köket och hjälper till eller lägger sista handen vid någon rätt. Hans plats är naturlig var han än är och med djup kunskap och tydlig kärlek till allt presenterar han både maträtterna och vinerna på ett trevligt och inspirerande sätt. Räcker tiden till, och det gör den oftast, tar han sig gärna tid att småprata med gästerna om sitt gastronomiska kall och ger med det extra krydda åt gästens nyfikenhet på råvaror, maträtter, vinernas ursprung, hans franska bakgrund och varifrån gästerna själva kommer. Det bidrar till trivseln.


 

Menyns uppbyggnad & innehåll Max 40
38 Någon à la carte finns inte, heller ingen meny man tittar igenom och väljer rätter eller menyer från. Istället serveras en mindre meny med fem rätter för 650 kronor per person (1 350 kronor inklusive vinpaket), men i själva verket är den mycket mer omfattande än så eftersom den inleds med en odyssé av ljuvliga aptitretare som ostron, pilgrimsmusslor, sjöborre, tryffelägg, friterade grodlår och annat smått och gott. Och gott är det! Sitter man i köksrummet kan man erbjudas en mer omfattande 15 rätter stor avsmakningsmeny som landar på 2 000 kronor inklusive vinpaket. Oavsett meny är omfånget generöst, härifrån går man mätt och belåten och man har med största sannolikhet (beroende på säsong) fått smaka på de allra flesta råvarugrupper som finns från hav, land, gård och skog.
Det vi verkligen vill betona är hur publikfriande prissatt hela restaurangupplevelsen är här. Jämfört med motsvarande omfattning och kvalitet på annan ort i Sverige landar slutnotan på nästan halva priset!


Säsongstänk & råvaruanvändning Max 20
18 Menyerna sätts månadsvis men förändras rätt för rätt och kontinuerligt beroende på säsong och tillgången på råvaror. Karim berättar att man är ytterst noggrann med råvarorna, man söker gärna lokala råvaror men väljer kvalitet före ursprung även om vissa råvaror som bland annat smöret från Normandie och tryffeln från Périgord såklart är franska. Överlag används råvarorna mycket klokt och balanserat i maträtterna, men någon detalj i någon rätt har haft en lite för syrlig smak (syrade grönsaker eller ett uns ättika i såsen) för vinets allra bästa.


Skicklighet matlagning Max 40
34 Först och främst vill vi lyfta fram att det är en visuell tillgång att ha ett så öppet kök som man har på Ambiance. Sitter man i köket eller det lilla rummet intill, har man full insyn och ser hur kockarna, som bär höga vita kockmössor på typiskt franskt manér, utför sina sysslor. Det är alltid ett trevligt skådespel för den särskilt matintresserade gästen. Man märker tydligt att Karim har ett förflutet på stjärnkrog, rätterna bygger på många små tillbehör som lockar både öga och gom och med några få undantag tycker vi att idéer och tekniker träffar rätt. Vi kan dock tycka att exempelvis tryffelägget skulle ha varit varmt serverat för att inte upplevas lika fett, att kalvbrässen var en smula understekt och att något rätt har varit en smula obalanserad i mötet med vinet. Majoriteten av rätterna är dock ypperligt väl utförda och de presenteras också på ett smakfullt sätt, antingen kommer de på porslin och lergods som man har låtit tillverka i Jönköping, eller i små träboxar med allehanda naturliga dekorationer som snäckor, stenar, mossa och bark. Det känns naturligt och trevligt och passar väl in i miljön.
Ett särskilt plus ger vi till den underbara kavalkaden av smårätter som inleder menyn, det går faktiskt inte att begripa att man får ihop ekonomin med tanke på alla fina råvaror och all den tid som går för att laga dem. Det känns nästan som en gastronomisk välgörenhet.


Dryckeslistans uppbyggnad & innehåll Max 80
59 Vinlistan ser vi dock inte lika entusiastiskt på. Den hyser lite drygt ett hundratal viner som uteslutande kommer från Frankrike, inte för att Karim och hans franska sommelier Marc tycker att franska viner är bäst, utan mer för att man vill ha en tydlig fransk prägel på sin restaurang. Det är helt okej. Vinerna kommer till stor del från Champagne, Bourgogne, Bordeaux och södra Frankrike, en stor del av dem kommer från mindre producenter, på många ställen presenteras de inkonsekvent avseende ursprung och informationen om dem är på sina håll inte ens helt korrekt. Många viner är dessutom kraftigt överprisade, något som Karim lite skämtsamt säger är just så för att han egentligen inte vill sälja dem. Bortser man från det kan man istället se fram emot riktigt bra vinpaket, som innehåller goda klassiska viner från framför allt Bourgogne (både villages, premier crus och grand crus) och Bordeaux. Vinpaketen är oväntat bra och känns tvärtemot vinlistan synnerligen köpvärda. Det är därför inte konstigt att de allra flesta gäster väljer vinpaketen.
Önskar man öl eller alkoholfria alternativ finns också sådant av kvalitet att tillgå, liksom ett utbud av kvalitetskaffe och te.


Personlighet & total trivselfaktor Max 20
19 När en restaurang skapas utifrån en djuplodad kunskap och genuin kärlek till matkultur och vin och önskan om att sprida denna passion till sina gäster är lika stark, då finns det mycket goda förutsättningar att lyckas. Det är precis så vi känner för den välregisserade men också varma, gemytliga och personliga landsbygdrestaurangen Ambiance. Här känner vi oss hemma och väl omhändertagna, vi njuter i den avskalade men varma miljön, vi låter oss tas med på en resa i klassisk fransk kokkonst med svenska inslag, vi njuter av de goda vinerna som hälls upp i glasen, åt den generösa ostvagnen som rullas fram till bordet och vi gläds åt att vi aldrig för en sekund behöver känna att kostnaden skenar iväg. Ambiance är tveklöst en restaurang i toppklass som gör skäl för bedömningen ”värd en resa”.

Karim Khouani.

Karim Khouani.

2

3

4

5

6

Frida Sjögren.

Frida Sjögren.

8

Daniel Lundström.

Daniel Lundström.

Marc Louis.

Marc Louis.