intro

Adress Norra Hamngatan 10, 411 14 Göteborg     Internet www.bhoga.se
Telefon 031-13 80 18
Öppettider Tisdag till lördag från 18.00
Antal sittplatser 35
Kökschef Gustav Knutsson och Niclas Yngvesson
Sommelier Sara Rönnerman

introbild

flerbilder200

Juryns omdöme:

Gastronomisk Idé Max 30
26 Bhoga är en pärla i Göteborg, numera etablerad och känd för sina höga ambitioner och innovativa idéer. Efter fyra år har krögarna Gustav Knutsson och Niclas Yngvesson hittat en matstil som upplevs alltmer förfinad med smaker som bjuder på tydlighet och kombinationer som är mer balanserade nu än vid våra tidigare besök. Kunskaperna är djupt rotade, medvetenheten kring råvaror och det etiska förhållningssättet till matlagning blir till imponerande gastronomi med egen signatur. Den gastronomiska idén bygger på det nordiska och man hämtar råvaror från sin närhet, likt andra krogar arbetar man i säsong, vilket blir till dagliga byten i menyn. Till detta serveras drycker som vässats en aning sedan vår senaste visit. Krogen är personlig, som ett vardagsrum dit gästerna bjuds in för en gemytlig helhet. Vänligheten är total, servicenivån hög och den familjära känslan tränger in i själen.


Restaurangens Miljö Max 20
17 Bhoga ligger på bekvämt avstånd från citykärnan, bara en kort promenad mot hamnen. Från gatan stiger vi rätt in i matsalen, i bortre delen finns garderob och trevliga toaletter. Lokalen är relativt liten och precis så intim som önskas av en kvarterskrog. Miljön har uppdaterats och närmat sig övrigt i idén. Den skandinaviska designen är påtaglig i ljust dämpad färgskala och naturmaterial i fokus. Vanliga bord varvas med höga barbord och det ges möjlighet att sitta längs bardisken. Bordsytorna av trä och de ljusa möblerna ger ett stramt och minimalistiskt intryck vilket mjukas upp med hjälp av krukväxter och textilier. Dukningen är enkel med bestick, glas och tygservett därtill bordsdekoration. Interiören är precis så lagom trendriktig att den upplevs bekväm.


Konversationsmiljö Max 10
10 Trots matsalens litenhet sitter gästerna på behagligt avstånd från varandra. Det blir till ett trevligt sorl i bakgrunden vilket gör att samtalen flödar fritt vid bordet. Om vi skulle önska sitta lite för oss själva kan vi välja ett av barborden som står avskilda från övriga. Mjuk bakgrundsmusik bidrar till den avslappnade stämningen som råder under kvällen.


Mottagande Max 20
18 Fördelen med en mindre matsal är att servicegivarna har ständig uppsikt över entrén, det missas sällan i det första mötet. Vid våra besök har vi fått ett varmt mottagande med stor närvaro, den jordnära känslan dröjer sig kvar under hela måltiden. Man agerar chosefritt och ledigt, vi uppskattar innerligt den personliga prägeln man lyckas med på Bhoga. Man hjälper oss med ytterplaggen i garderoben och bjuder på champagne att dricka i baren. Efter bara en kort stund visas vi till bords och menypresentationen levereras inom några minuter.


Servicekänsla & utförande Max 50
46 Flödet i servicen har hittat en stabil grund att stå på. Vid några tillfällen blir väntan mellan rätterna för lång men det är inget som stör nämnvärt. Trots utmärkelser och uppmärksamhet genom åren har man lyckats behålla det varma och avslappnade i servicearbetet. Man undviker all form av tillrättalagt och konstlat, istället sätter varje servicegivare sin personliga prägel på prestationen. Guidningen genom menyn och rekommendationerna är tydliga och anpassas efter våra önskemål. Flexibiliteten är stor, önskar vi byta ut någon rätt eller dryck sker det välvilligt. Det finns ett personligt engagemang i krogen och man är lyhörd kring gästernas upplevelser av mat och dryck.


Matsalshantverk, kunskap mat & dryck Max 40
36 Man tar ner matsalshantverket på en vettig nivå, med andra ord inte det minsta högtravande. Små tilltag sker vid bordet men i övrigt görs upplägg av rätterna i köket. Presentationerna av mat och dryck bottnar i stor kunskap men hålls relativt korta vilket stämmer med övrigt i upplevelsen. Om vi frågar får vi reda på mer, dessutom finns närheten till köket och kockarna bjuder gärna på sin kunskap. Passionen kring dryck är stor, man arbetar med drycker som engagerar servicegivarna, både gällande tillverkningsfilosofi och det rent smakmässiga. Man anstränger sig för att hitta smaker som passar varandra, vilket resulterar i arbetade och ofta oväntade kombinationer. Ett innovativt sommelierarbete ligger till grund för den nyskapande gastronomi Bhoga står för.


Menyns uppbyggnad & innehåll Max 40
37 Det serveras förbestämda menyer som styrs efter den dagliga tillgången av råvaror. 4 rätter för 525 kronor, 6 rätter för 695 kronor och 8 rätter kostar 895 kronor, jämfört med många andra restauranger på den här nivån är prissättningen lockande. Menyerna utgår från 4-rättersmenyn, man adderar överraskningar som blir till de längre varianterna. Drycker till menyerna kostar 50 kronor under menypriset, även det anser vi humant med tanke på de kompetenta kombinationerna. Menyerna byggs av lokala råvaror och landar i mycket grönt på tallriken. Man tvekar inte att lägga in vegetariska rätter vilket uppskattas. Skaldjur och fisk varvas med kött och fågel för att avslutas med efterrätt. Stilmässigt ger maträtterna känslan av fine dining och modernt internationellt kök, något som överensstämmer med ambitionsnivån. Intrycket är lättsamt och tillgängligt snarare än svårbegriplig matkultur.


Säsongstänk & råvaruanvändning Max 20
18 Man går från klarhet till klarhet i sitt användande av lokala råvaror. Dessutom är man innovativ i sättet kockarna tar tillvara saker, grödor som anses oanvändbara på andra ställen hittar man användningsområden för på Bhoga. I möjligaste mån arbetar man i säsong och närheten till fisk och skaldjur gör att de används i stor utsträckning, något som också märks i den utmärkta kvalitén av exempelvis musslor och bläckfisk. Råvarorna hanteras på ett bra sätt, både enligt förväntat manér och på överraskande och nyskapande vis. Vid våra senare besök har vi upplevt att tillagningen av rätterna varit säkrare, perfektion i stekgrader och texturer har infriat förväntningarna. Innehållet i menyerna står i samklang med resten av upplevelsen, ett sunt råvaruanvändande med ett tydligt etiskt tänk.


Skicklighet matlagning Max 40
37 Gastronomin grundar sig i skicklighet i köket, det allra mesta som levereras till gästerna har den precision som krävs på den här nivån. Uppläggen är enkla snarare än komplexa, vilket betyder få moment istället för att rätterna dignar under garnityr. Det som finns på tallriken bidrar till rätten och varje råvara bjuder tydliga smaker. Man väljer naturmaterial och keramik till sina upplägg vilka är fin inramning till den nynordiska maten. Vi upplever att matidén utvecklats under året, smakerna är rättframmare och harmonin i menyerna bättre. Det som tillagas blir till genuint gott och vi gläds över de fenomenala texturerna i framförallt skaldjuren. Man hanterar grönt, fisk och skaldjur på ett anmärkningsvärt sätt, så till den grad att när väl köttserveringen är på plats upplevs den ”onödig”. Det söta har blivit tryggare, från att ha varit krogens svaga kort till att numera ha en fullvärdig plats i flödet.


Dryckeslistans uppbyggnad & innehåll Max 80
64 Man arbetar klokt med drycker, det läggs energi på att hitta de rätta kombinationerna och prissättningen är modest vilket bidrar till den drickglädje vi känner när vi öppnar vinlistan. Dryckespaketen dominerar på Bhoga, de allra flesta gästerna väljer att låta restaurangen styra vad som hälls i glasen. Klokt med tanke på att innehållet är valt med omsorg, visserligen hälls inga märkvärdiga viner men de är goda och passar synnerligen bra till rätterna. Någon enstaka butelj sticker ut och presterar fantastiskt men i övrigt är det följsamma viner som passar till menyn. I huvudsak ägnar man sig åt de naturliga vinerna och under året har man vässat kvaliteten. Det serveras anständiga viner som smakar gott även utan mat, något vi inte alltid upplevt vid tidigare besök. För de gäster som inte uppskattar de ibland udda vinerna, rekommenderas någon av buteljerna i vinlistan. En flaska vitt och en flaska rött räcker långt till krogens vinvänliga mat. Vinlistan blir alltmer omfattande, under året har det adderats ytterligare flaskor i källaren. Prisspannet är i huvudsak mellan 500 – 1 000 kronor, men det finns också några viner som kostar mer än så. Att smyga in exklusivare buteljer upplever vi som mycket positivt, det ger gästerna möjlighet att få en större vinupplevelse. Fokus är de europeiska vinländerna med en hel del från Loire, Bourgogne och Jura, men också vita viner från Italien och Spanien smyger sig in i paketen. Dryckesambitionen sträcker sig längre än till vin, ett häftigt sortiment av öl och välgjorda cocktails för den som önskar dricka annat till måltiden. Dessutom har man lagt sig vinn om att prestera ett fullvärdigt alkoholfritt paket. Stolt presenteras udda tesorter och fruktmust som passar minst lika bra till den här typen av mat.


Personlighet & total trivselfaktor Max 20
18 Kvarterskrogskänslan infinner sig, trots att man presterar långt över epitetet finns ändå den genuina känslan i upplevelsen. Man har vårdat den jordnära prägeln, från stämning och miljö till mat och personlig omsorg. Allt i ett tilltalande prisläge. Genom åren har passionen inte mattats av, engagemanget är lika påtagligt och gästerna lika uppskattade. Blandningen av lyx och vardagligt summeras till något riktigt bra, Bhoga är en destination för alla som bor eller besöker Göteborg.

1

Sara Rönnerman.

Sara Rönnerman.

3

4

Mikael Björnänger.

Mikael Björnänger.

Mikael Nypelius.

Mikael Nypelius.

7

8

9

Mikael Björnänger och Gustav Knutsson.

Mikael Björnänger och Gustav Knutsson.