intro

Adress Drottningtorget 10, 411 03 Göteborg (i Clarion Post Hotel)
Internet www.restaurangvra.se
Telefon 031-61 90 60
Öppettider Tisdag till lördag 17.30 – 22.00
Antal sittplatser 40 platser
Kökschef Sofia B Olsson
Sous chef Rebecca Olsson
Sommelier Jeanette Modin och Amanda Karlsson

introbild


flerbilder200

Juryns omdöme:

Gastronomisk Idé Max 30
28 Den lilla restauranghörnan vRÅ har ett alldeles eget uttryck där den elegant och bara försiktigt om ens alls tillagade japanska råvarufilofin möter och kompletterar det skandinaviska utbudet av råvaror och matkulturer. Allt sedan vRÅ öppnade som en mer eller mindre liten ”pop up” i en vrå i hotellets frukostmatsal har den numera kända kockprofilen Frida Ronge och hennes lilla team skapat och förfinat ett av de mest intressanta matkoncepten i Sverige. I sin genre är man inte bara unik, utan också den ledande stjärnan. Den gastronomiska idén och träffsäkerheten är fortfarande densamma och dryckesmässigt följer man gärna den japanska kulturen med servering av sake och japansk öl i tillägg till vinet och de andra dryckerna och skapar med det en mycket fin helhet.


Restaurangens Miljö Max 20
16 Precis som namnet ordvitsigt antyder är restaurangen inhyst i en liten vrå intill den stora baren på Clarion Post Hotel, mitt emot Centralstation i Göteborg. Den lilla matsalen är inglasad, mörkt och lite rustikt inredd och man blir därmed tacksamt avskärmad från den stundtals lite stökigt livliga barmiljön utanför samtidigt som matsalsmiljön känns mer egen och intim. I den inre delen av matsalen ligger det öppna köket, varifrån hela skådespelets regisseras och sköts. Nytt för i år är att man har gjort en trevlig och inspirerande display med alla vackra sakeflaskor precis vid restaurangens ingång – en tydlig signal som lockar den nyfikna att prova någon av de väl valde sorterna av kvalitetssake.


Konversationsmiljö Max 10
9 På vRÅ sitter man bra, om än vid vissa bord lite trångt så att grannarnas nyfikna öron hör ditt samtal. Utöver det har vi inget att invända, ljudnivån är överlag behaglig och är så även under helgerna då den intilliggande baren är full med festglatt folk.


Mottagande Max 20
17 För den som inte har varit på vRÅ tidigare kan det vara en aning förvirrande exakt var den lilla restaurangen ligger. Vi hade gärna sett en lite tydligare skyltning både vid entrén till hotellet och inne i foajén och vid baren, vRÅ är trots allt en välrenommerad restaurang som förtjänar bättre uppmärksamhet. När man väl har hittat fram till pulpeten utanför vRÅ blir man trevligt emottagen och placeringen sker smidigt. Då det gastronomiska konceptet är eget och tydligt japanskt inspirerat och man med det kan känna sig osäker på vad man ska uppleva och hur man ska njuta sig genom måltiden, behövs en presentation och vägledning för att komma igång. En sådan får man, därmed kommer man snabbt in i måltiden.


Servicekänsla & utförande Max 50
46 Restaurangen är liten och överblicken från köket i den inre delen av vrån är utmärkt. Därför har man en bra översyn över matsalen och närvaron och uppmärksamheten är generellt sett därför god. Det man tidigare tappat lite poäng på är att självförtroendet och pondusen i matsalen legat på en något lägre och mer ojämn nivå i förhållande till det säkra och tydliga gastronomiska konceptet. Men i år har detta blivit bättre och vi vill lyfta fram personalens värme, mjuka sätt att arbeta på liksom den ständiga omtanken om gästen som präglat våra besök.


Matsalshantverk, kunskap mat & dryck Max 40
36 Kunskapen om japansk mat och råvaror i allmänhet och den egna maten i synnerhet är mycket bra och presentationerna av maträtterna och dryckerna landar alltid på en lagom detaljerad nivå för att tillfredsställa gästernas nyfikenhet och rama in smakupplevelsen på ett väldigt fint sätt. Positivt är att personalen oftast lekande lätt svarar på de kompletterande frågor vi har haft, vilket vittnar om ett intresse som sträcker sig bortom inövade rutiner. Något avancerat matsalsarbete förekommer inte, här är det klassisk bordsservering som gäller. Dryckeshanteringen som sådan är väldigt fin och kombinationerna mellan mat och dryck är oftast utmärkta och kan stundtals vara både oväntat spännande och smakmässigt sett riktigt begåvade. Vi noterar med glädje att sommelierhantverket har breddats sedan förra året och vässats till en högre och mer självsäker nivå.


Menyns uppbyggnad & innehåll Max 40
37 Går man hit i tron att vRÅ är en typisk sushirestaurang missar man en stor del av poängen. Visst finns sushi och sashimi här, men den gastronomiskt mest lyckade idén är snarast att välja någon av de två menyer som finns, antingen den kompletta åttarättersmenyn ”Chef’s Choice” för 1 195 kronor eller den kortare menyn ”Fyra Rätter” för 495 kronor. Väljer man den större menyn får man allra störst behållning av restaurang-upplevelsen, med den ser man restaurangens mångfald i råvaror, tillagning och smaker.
Satsar man istället på den mindre menyn kan man gärna komplettera med en eller ett par av rätterna på menyn, som finns att köpa som tillägg för 45 till 245 kronor. Man kan såklart även välja just en mindre måltid eller bara äta sushi. Restaurangens signaturrätt, hälleflundran med brynt yuzusmör för 155 kronor, de tre ostronen ”Chef’s Choice Ostron” som tillagas på olika sätt för 150 kronor eller den helgrillade fisken för 295 kronor kan varmt rekommenderas.


Säsongstänk & råvaruanvändning Max 20
20 Som sig bör med sushi och annan japansk mat är kvaliteten på råvarorna den viktigaste faktorn till succén. Här på vRÅ ligger alltså råvaran i sin renaste form i fokus, de väljs enbart efter säsong alternativt vad som för stunden går att få tag på och därför håller fisk och skaldjur högsta dagsfärska kvalitet. Vi har under samtliga besök här de senaste två åren upplevt att kvaliteten på fisk och skaldjur är ypperlig.


Skicklighet matlagning Max 40
38 Vi var lite oroliga att vRÅ skulle tappa lite av sin särpräglade och fantastiska gastronomiska spets när det i höstas stod klart att kritikerrosade Frida Ronge skulle lämna sin lilla vrå på Clarion Post för att öppna nytt uppe i Stockholm. Efter att ha besökt vRÅ ett par gånger sedan dess kan vi lugnt konstatera att kvaliteten och upplevelsen är oförändrad. Det är inte så konstigt, om det var Frida som varit affischnamnet står köksmästaren Sofia B Olsson och sous chef Rebecca Olsson lika stadigt i köksvrån som hon gjorde under åren tillsammans med Frida. Urvalet av råvaror är exakt lika strikt och noggrant, fisk och skaldjur är smakande med stor fräschör och tydlig umamisötma. Med varsam och respektfull hand låter man råvarorna kommer till sin bästa rätt här på vRÅ, rena och fria från smaksättning där så ska ske och varsamt smaksatta och även tillagade där så önskas. Mycket av maten är rå, fisk och skaldjur i synnerhet, men även råvaror som kött bereds enligt tekniken tataki, vilket innebär en hastig halstring så att ytan blir grillad men kärnan behålls rå. Vi har emellertid upplevt att ett par rätter kan innehålla råvaror eller smaker som kan störa framför allt vinerna (lite för skarp syra i någon rätt eller ett för stort inslag av rå lök i en annan), men vi ser det mer som petitesser i ett annars nästan perfekt godkänt smakhantverk.
Uppläggningarna är vackra, konstnärliga och aptitliga, det estetiska är en annan stor skillnad från de flesta andra restauranger som tar sin inspiration från Japan.


Dryckeslistans uppbyggnad & innehåll Max 80
61 Dryckeslistan på vRÅ är vare sig stor eller djup, det är heller inget som direkt krävs här. Det man vinner poäng på är att dryckerna är klokt valda att matcha den typ av mat man serverar. Vinmässigt finner man främst vita viner, mycket av riesling från exempelvis Tyskland (men också Oregon, som är huvudfokus i hotellets andra restaurang) och även chardonnayviner av elegant snitt från bland annat Bourgogne. Man har också en liten avdelning med röda viner, troligen mest för att folk i största allmänhet tycker om att dricka rött vin när de går ut, knappast för att de verkligen passar maten. Vinerna ligger i prislägen från cirka 575 till tusen kronor, fullt tillräckligt. Önskar man exklusivare drycker, kan man fråga efter hotellets större vinlista. Vinet är det som säljer mest, men vi rekommenderar starkt att man satsar på sake, som passar ypperligt till samtliga rätter på menyn. Man har ett 20-tal olika sorter på listan och sedan vår senaste recension har man på ett mycket begåvat sätt delat in dem i fyra kategorier; mousserande, torra, halvtorra och söta. Presentationen på listan hör till de bästa i Sverige, vilket vi hyllar eftersom sake för de flesta gäster är en förhållandevis okänd typ av dryck. Prova gärna det paketet av tre sorters sake för 120 kronor.
Vi ser det som en klok rekommendation att välja de dryckespaket man har satt till de olika menyerna, 345 kronor för paketet till den lilla menyn och 795 kronor för paketet till den stora. I paketen varvas utsökt sake av olika slag med framför allt vita viner, som förvisso inte är av dyrare och exklusivare slag, men som är goda och matchar maten bra. Man har också två fina alkoholfria dryckespaket, 195 kronor till den lilla menyn och 395 kronor till den större.


Personlighet & total trivselfaktor Max 20
18 Den svenskjapanska skatten som vRÅ bjuder på är en av de finaste gastronomiska upplevelser man kan få på den svenska restaurangscenen idag. Det hela paketeras av ett väl utfört servicehantverk som utstrålar värme, personlighet och passion för det man gör. Det gastronomiska uttrycket är helt eget, och vi kan inte annat än hylla dem för det och älska det.

1

2

Sofia B Olsson och Rebecca Olsson.

3

4

5

6

Amanda Karlsson.

7

8

9

10