intro

Adress Grand Hôtel Stockholm Södra Blasieholmshamnen 6, 103 27 Stockholm
Internet www.mdghs.se
Telefon 08-679 35 84
Öppettider Måndag till fredag 12.00 – 13.30, måndag till lördag från 18.00
Antal sittplatser 54
Kökschef Jonas Hedenqvist
Sommelier Johan Andersson

introbild

flerbilder200

Juryns omdöme:

Gastronomisk Idé Max 30
27 En komplett idé som numera räknas till Sveriges förnäma lilla skara av de bästa krogarna. Matbaren är tidlös och genomarbetad vilket gör att man behåller de monumentala stöttepelarna i krogen och finjusterar detaljerna. Framförallt kommer vi för maten, Mathias Dahlgrens fenomenala förmåga att förena enskilda råvaror till kombinationer som smakar himmelskt och som resulterar i magiska rätter som etsar sig fast i minnet. Menyn är spännande och trygg, vi känner igen oss i smaker och konsistenser kombinerat med överraskningar såsom i nya smakkombinationer av världens råvaror. Dryckesvalen har under året blivit säkrare med ett stadigt grepp om vad som kompletterar den genuina matidén. Leveransen av kvalitet står i paritet med prislapp och vi låter oss guidas genom en av storstadens säkraste restaurangupplevelser.


Restaurangens Miljö Max 20
20 Den brittiska designern Ilse Crawford har tolkat Skandinavien, hon har genom egna upplevelser skapat en matbar som bjuder på inslag från norr till söder. Gammalt och vackert blandas med tidlös design, slagbordens slitna bordskivor samsas med nyproduktion. Blandningen blir till avslappnad helhet och miljön liknar inget annat. Efter dryga decenniet är interiören lite nött och insutten av den strida ström gäster som alltid hittar hit, något som bidrar till den sköna känslan av en äkta matbar. Det öppna köket suddar gränser och det estetiska är förmodligen en av anledningarna till att Matbaren lockar alla typer av gäster, från affärs- och hotellgäster till turister och övriga som vill uppleva den godaste maten Stockholm har att erbjuda. Ett tips är att sitta längs bardisken, platser som gör måltiden fullständig rättvisa.


Konversationsmiljö Max 10
9 Här är det livligt men ändå dämpat, oavsett tid på dagen är Matbaren fylld av förväntansfulla gäster. Luncherna är välbesökta om än bjuder middagssittningen på den bästa stämningen, vid tillfällen har det varit både högljutt och fartfyllt. Samtalen flödar fritt om än väljer vi att sitta vid borden om vi önskar tala om det mest privata. I baren är det tätt mellan gästerna vilket skapar dynamiken i en fungerande matbar, en viktig del av besöket är interaktionen med andra gäster.


Mottagande Max 20
18 Under året har man tagit ett rejält grepp om sättet att möta sina gäster. I den storslagna och lite ödsliga entrén krävs värme och omsorg för att ta mottagandet till en hanterbar nivå. Med säker hand hängs våra ytterplagg in i garderoben, sedan visas vi till bords med stor vänlighet. Entrén är restaurangens akilleshäl men också dess tillgång, den är vacker och pampig men svår att bemästra då mottagandet lätt blir pompöst och opersonligt.


Servicekänsla & utförande Max 50
40 Servicearbetet är vanligtvis raskt, rättframt och okomplicerat, men vi har upplevt svackor under året och då främst dåligt fokus med massa sidopyssel som tar mer tid än vad som spenderas hos gästerna. Frustrerande då förväntningarna på denna matbar är högre än så, stundvis (men inte alltid) upplevs servicen slö med bristande engagemang. Besöken flyter smärtfritt men vi saknar det lilla extra, glimten i ögat som gör Matbaren speciell. Vid flera tillfällen har vi haft pengar kvar i fickan, pengar som vi gärna spenderat om våra servicegivare varit mer på tå. Positivt är goda drycker i glaset, det öppnas anständiga buteljer och arbetet med att hämta viner från den stora källarlistan går numera smidigt oavsett om vi besöker Matbaren lunch eller kväll.


Matsalshantverk, kunskap mat & dryck Max 40
32 Matsalshantverket är lättsamt, enstaka moment utförs vilket blir till trevligt flöde. I övrigt är det trygg leverans som gäller, maten är i fokus och kort presentation hör rätterna till. Serviceteamet är pålästa och önskas mer information finns kockarna inom räckhåll. Matbaren förmedlar en känsla och servicegivarna är en viktig del av denna, arbetet sker i ett högt tempo och man genomför servicearbetet på ett chosefritt sätt. Menyn bjuder mångfald och dryckesalternativen är begränsade men fullt tillräckliga, husets stora källarlista finns att tillgå för dem som önskar. Ett plus för kompetenta kombinationer, urvalet drycker är spännande med många nya bekantskaper av kvalitativa viner, om än i tilltaget prisläge.


Menyns uppbyggnad & innehåll Max 40
39 Att välja bland mellanstora rätter i ett tempo som gör måltiden inkluderande oavsett om den är kort eller längre, blir till tidlös upplevelse. Ett lockande menyspråk gör att vi vill kasta oss över hela rasket, vi delar rätter för att få smaka allt. Blandningen av lyx och enkelhet i menyn är Matbarens storhet och man fördelar rätterna mellan land, utland, växtrike, mejeri och konditori med många ingredienser som är närodlade och närproducerade. Utöver dessa använder man hela världen som sitt skafferi, vilket bidrar till den internationella känsla som Matbaren hamnat i. Man grundar menyn i medvetna val av säsongens råvaror och genomförandet bär tydlig signatur av Mathias Dahlgren. En av världens skickligaste matlagare arbetar enligt devisen ”naturliga råvaror och naturliga smaker är en förutsättning för det naturliga köket”. Klassiker dröjer sig kvar, ”steamed bun”, tartar på ren, choklad från Bolivia och gott grönt från Mikael i Ugglarp är rätter som skapar trygghet.


Säsongstänk & råvaruanvändning Max 20
20 Högsta poäng, något annat är otänkbart. Man grundar menyn i medvetna val av säsongens råvaror, inte bara svenska utan även från övriga världen. Genom åren har man skapat samarbeten med många av de bästa producenterna och odlarna vilket gör att man har ständig tillgång till det bästa. Men man gör det på ett otvunget sätt, den sanna matglädjen gör att man hamnar i det goda snarare än experimentella. Man hanterar råvarorna så de blir till bra kombinationer som ofta blir till det godaste vi upplevt i närtid.


Skicklighet matlagning Max 40
39 Nivån är riktigt hög, den fenomenala förmågan att förvalta råvaran till fantastiskt gör Mathias Dahlgren smått unik. Man lyckas med jämnhet mellan rätterna, oavsett besök håller maten nivå. Tydligheten i filosofin löper som en röd tråd genom menyn, det är så in i norden gott och vi vill äta allt, dessvärre sätter mättnaden in på tok för tidigt. Varenda detalj stämmer, från smak och urval till textur och utförande, helt enkelt riktigt bra!


Dryckeslistans uppbyggnad & innehåll Max 80
62 I Matbaren väljer vi bland dryga 20 viner som alla serveras glasvis, ett trevligt tilltag som uppskattas av oss vinälskare. Blandningen av känt och okänt gör det till en dynamisk lista med elegans som löper genom vinerna. Europeiska viner med fokus på Frankrike och lika mycket rött som vitt är vad vi har att välja mellan. Därtill tre olika champagner, ett urval utan nedslag i kända champagnehus. Innehållet i listan parerar smakerna i menyn, utan svårigheter hittar vi lämpliga kombinationer, några av dem riktigt bra till det som serveras på tallriken. Addera de dryga 2 000 vinerna som finns på källarlistan och erbjudandet är komplett, lägger vi ner tid på att leta i listan står guldkorn att finna. Vår största invändning är prisbilden som inte inbjuder till några extravaganser. 150 kronor för ett glas gott vin på lunchen är det minsta vi kommer undan med. Önskar vi champagne hamnar vi på 190 kronor glaset, något som gör att den riktiga dryckesglädjen inte infinner sig. Med glädje hänger vi oss det alkoholfria, goda drycker som kryddar måltiden.


Personlighet & total trivselfaktor Max 20
18 Matbaren är en favorit och rekommenderas varmt när man vill uppleva riktigt gott i Stockholm. Restaurangen liknar inget annat och man levererar stilsäker och trygg upplevelse. Vi uppskattar det tidlösa och under åren har man skapat en stil gällande mat och service som löper genom måltiden. Det tullas aldrig på kvalitet, även om servicearbetet kan snäppas upp, är en måltid på Matbaren trevlig, god och spännande vilket är en svårslagen kombination.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10