intro

Adress Fäviken 216, 830 05 Järpen     Internet www.favikenmagasinet.se
Telefon 0647-401 77     Öppettider Tisdag till lördag Antal sittplatser 16 / Slagbordet 8
Kökschef Magnus Nilsson och Jesper Karlsson
Sommelier Jonas Sandberg

introbild

flerbilder200

Juryns omdöme:

Gastronomisk Idé Max 30
30 Fäviken Magasinet i Jämtland är något alldeles speciellt. Efter flera besök har förväntningarna inte mattats av, snarare tvärtom. Vi längtar tillbaka, för att återuppleva allt det fina och allt det genomtänkta. Denna himmelska plats, så otillgänglig och så långt borta, ändå så nära i sin gastronomiska förankring. Krögaren Magnus Nilsson kan sitt ursprung, traditionerna går igen i maten och blir till modern gastronomi med jämtländsk grogrund. Det avskalade ligger på tallriken men bakom rätterna finns gediget arbete, några av serveringarna känns igen från tidigare besök medan andra är nya kreationer. Glädjande nog har man höjt nivån i glasen, av och till hälls fantastiska viner och kombinationerna är anmärkningsvärda. Serviceprestationen är imponerande och framförallt lyckas man förmedla upplevelse i genomtänkt tempo, man läser av gästerna och låter oss njuta enastående helhet. Åren har gjort Fäviken gott, man har förfinat idén utan att förlora det lantligt grovhuggna. Man vågar ta ut svängarna och man har fått en internationell prägel genom mångfalden av nationaliteter som numera arbetar i huset. På gott och ont skall tilläggas, vi uppskattar den värdsliga känslan men vi värnar också om de som har genuin kunskap om trakten.


Restaurangens Miljö Max 20
20 Det här är en fantastisk del av Sverige, man vänder ensligheten till sin fördel och använder det som finns nära. Gästerna kommer från hela världen och får uppleva den svenska naturen när den är som vackrast. De sista milen färdas vi genom täta skogar och omgärdande fjäll, är vädergudarna med oss bjuds vi på ett arktiskt ljus som är slående vackert. Vår, vinter, sommar eller höst, vi uppskattar besöket oavsett tid på året. Gården ligger inbäddad bland böljande kullar och samspelet mellan natur och människa har blivit till något unikt. Omsorgen för det naturligt vackra bidrar till känslan av lyx och tystnaden är platsens storhet. Fäviken är renoverat med fingertoppskänsla och framhäver det jämtländskt gedigna med enkelhet i uttrycket. Gammalt möter nytt, genom sparsmakat har man skapat en känsla som sätter gastronomin och platsen i fokus. Komforten är total och i den här miljön råder en avslappnad och intim känsla mellan gästerna.


Konversationsmiljö Max 10
10 Med fåtalet gäster och stora ytor flyter samtalet fritt, oavsett var i huset vi befinner oss. Det råder ett sorl i matsalen vilket gör att det aldrig blir stelt eller tråkigt. Borden är generöst placerade och ett arbetsbord finns längs ena väggen, frekvent använt vilket bidrar till den livliga stämningen som infinner sig under middagen. Menyn presenteras på engelska och man låter olika kockar ta hand om menygenomgången, därtill finns servicegivarna behjälpliga om översättning krävs. Vi upplever restaurangen mer avslappnad och säker än tidigare, fortfarande med en hemtrevlig känsla i huset.


Mottagande Max 20
20 Fenomenalt, lika mycket för den värme och personliga touch som genomsyrar mottagandet, som för den ansträngning som lagts ner på öppna eldar och ljus som lyser upp vinternatten.
Gästerna tas emot ute på gården, oavsett om vi kommer med taxi eller bor över i något av rummen lägger man vinn om att ”se” gästen vid ankomst. Man integrerar många medarbetare, kockarna tar emot och hjälper till med ytterplagg medan övriga servicegivare visar vägen in till baren. Mottagandet är genomarbetat och vi imponeras lika mycket av det välsmorda maskineriet runt serviceprestationen som av det gastronomiska. Den sanna glädjen över att gästerna hittar till Fäviken har inte mattats av genom åren.


Servicekänsla & utförande Max 50
50 På ett glimrande sätt levererar man ett samspel som inger respekt. Servicen på Fäviken är vattentät, man täpper till alla möjligheter till misstag med hjälp av ett genomtänkt måltidsscenario och en tilltagen bemanning som löper från början till slut. Man tar hänsyn till allt, från stora penseldrag till små detaljer i servicearbetet, varje önskan från gästen uppfylls och vi njuter den bästa serviceprestationen tänkas kan. Effektivt integreras kockarna, vilket bidrar till personlig prägel snarare än total perfektion i serveringshantverket. Den inledande samlingen i baren gör att vi raskt kommer i stämning och blir precis så avslappnade som förväntas i en lantlig miljö. Tempot är anmärkningsvärt, istället för att anpassa det efter gästerna har man skapat en show som vi med glädje är åskådare till. Restaurangen presterar på topp oavsett om krögaren själv är på plats eller inte, teamet bakom Magnus Nilsson står numera tryggt på egen hand.


Matsalshantverk, kunskap mat & dryck Max 40
40 Repetition ger säkerhet och man låter rätterna på menyn dröja kvar. Istället för ständig förändring förfinas måltidens innehåll med små grepp. Vissa rätter har vi njutit både en och två gånger vilket blir till efterlängtade upprepningar. Tillhörande matsalsmoment levereras med säker hand utan att bli slentrianmässiga. Nytt på menyn ger komplexitet i hantverket och vi upplever smått såsom att det hälls, läggs och ritas ”smileys” vid bordet, de stora tilltagen sker vid arbetsbordet när kockarna slutför rätterna i matsalen. Menypresentationerna uppskattas, visserligen avbryts samtalet ofta om än är vi där för att till fullo ta till oss helheten. Ett plus för kunskapen hos servicegivarna, de kan med precision förklara innehåll och tillagningssätt i rätterna. Sommelierarbetet är snäppet bättre än tidigare, säkerheten i kombinationerna är imponerande och flexibiliteten större. Vi serveras riktigt goda drycker i dryckespaketet och kvaliteten upplevs högre än vid tidigare besök.


Menyns uppbyggnad & innehåll Max 40
38 Endast det bästa är gott nog, speciellt när man behåller saker som etsat sig fast i gästernas minne. Kex av linfrö och ättika med musseldip är menyns höjdpunkt, så även pilgrimsmussla som tillagas över öppen eld och tjärpastiller vars smak dröjer sig kvar till läggdags. Bland nytt serveras grytstekt lammtunga, rätter med smak av lupin och brunostpaj och gompa, serveringar som ger spännande helhet. Skickligt tar man in historiska vingslag i kombination med nutida tillagningssätt och oväntade smaksensationer. Blandningen av gammalt och nytt blir till trygghet i prestation, under året har man förfinat helheten på djupet vilket resulterar i restaurangupplevelse i världsklass.


Säsongstänk & råvaruanvändning Max 20
20 Kanske leder man utvecklingen i att arbeta nära, i säsong och att planera mellan årstiderna. Under gynnsamma månader när det gror och växer fylls förråden med saker som sparas. Det syras, saltas, röks och torkas, allt för att bjuda gästerna på närproducerat under årets alla månader. I Jämtland värnar man om det småskaliga vilket gör att det finns duktiga producenter och odlare som förser restaurangen med råvaror. De egna jaktmarkerna tillgodoser Fäviken med vilt och trädgårdens odlingar ger grödor till menyn.


Skicklighet matlagning Max 40
40 Bakom Magnus Nilsson finns ett kompetent team med kockar, i år är de fler än tidigare. Storheten ligger förmodligen i total kontroll, allt är minutiöst planerat och det sker få missar, åtminstone upplever vi perfektion under våra besök. Den röda tråden i menyn är tydlig, man arbetar med ett flöde som kräver rigorösa förberedelser och rätterna är genomarbetade in i minsta detalj innan de presenteras framför gäst. Det enkla är det svåra vilket är en bra definition av det man presterar, rätterna är avskalade med fåtalet råvaror på tallriken. Trots detta är smakbilden komplex men begriplig med spännande inslag av saker vi inte smakat tidigare. Precision och restaurangens litenhet bidrar till att man levererar rätter av högsta kvalitet i samtliga serveringar.


Dryckeslistans uppbyggnad & innehåll Max 80
72 Sommelierarbetet är solitt, man har under året finslipat helheten och vi upplever ett hungrigt och utomordentligt dryckesarbete i matsalen. Kvalitén på dryckerna är generellt högre och kombinationerna är imponerande, vissa av rätterna är riktigt knepiga att sätta drycker till men man lyckas över förväntan. Man landar i europeiska viner och vi njuter underbart gott från Bourgogne men även de svala, vita vinerna från Tyskland passar till menyn. Vi serveras generöst med vin från välkända producenter och det varvas med mjöd, i sin helhet upplevs trygga val men också viss innovation. 1 750 kronor är ett överkomligt pris för det som serveras. Vinlistan är stor men inte gigantisk och erbjuder årgångsdjup med urval bland riktigt bra producenter. En flaska rött och en flaska vitt är ett fullgott alternativ till dryckesmenyn, gärna buteljer från Bourgogne vars viner passar utmärkt till kvällens rätter.


Personlighet & total trivselfaktor Max 20
20 Man håller fanan högt, förändringar har gjorts under året, framförallt märks det på antalet medarbetare som är betydligt fler än vid tidigare besök. Man framför en säker prestation, oavsett om krögaren själv är på plats eller inte, vilket är glädjande. Restaurangen har fått en internationell prägel, inte bara genom servicebrigadens olika nationaliteter utan också i känslan som infinner sig under kvällen. Det är stilsäkert, effektivt och välregisserat, en upplevelse i absolut världsklass. Gastronomin är förankrad i den jämtländska myllan och man levererar en exklusiv upplevelse som vi längtar tillbaka till.

Magnus Nilsson.

Magnus Nilsson.

12

11

10

9

8

7

6

4

3

2

1