intro

Adress Johannebergsgatan 24,
 411 25 Göteborg
Internet www.skmat.se
Telefon 031-81 25 80
Öppettider Måndag till torsdag från 17.30, fredag och lördag från 17.00
Antal sittplatser 42
Kökschef Stefan Karlsson och Martin Moses
Sommelier Johan Janson

introbild

flerbilder200

Juryns omdöme:

Gastronomisk Idé Max 30
27 Stefan Karlsson, krögaren bakom SK Mat & Människor, är en mästare på smaker. Hans förmåga att skapa rätter av de bästa råvarorna som i kombination smakar fantastiskt är storheten bakom denna krog. Man har lyckats med en äkta matbar i Västsverige, en upplevelse kopplad till genuina kreationer, ömsom innovativa ömsom förankrade i det klassiska. Dryckerna är träffsäkra om än inte lika trygga som maten, under året har man vässat helheten och numera är restaurangidén tydligare och mer genomarbetad än vid tidigare besök. Utan tvekan är Stefan Karlssons fenomenala prestation i köket den huvudsakliga stöttepelaren i upplevelsen.


Restaurangens Miljö Max 20
20 SK Mat & Människor består av två delar, till höger om entrén finns vinbaren och till vänster ligger matsalen. I baren slinker vi förbi för ett glas gott eller inleder måltiden i någon av de sköna fåtöljerna. Matsalen är egentligen ganska enkelt inredd med både vanliga bord och barbord med ett öppet kök längs ena väggen. Känslan av ”hemma hos” infinner sig, miljön upplevs ombonad och kockarna är integrerade i servicearbetet. Enda anmärkningen är bordet vid entrén som inte upplevs särskilt inkluderande, snarare känns det som om vi sitter nära både toalett och genomfartsled. Vi har full förståelse att bordet finns när det är många gäster men när matsalen i princip är tom upplevs placeringen ogenomtänkt. I övrigt kvalar restaurangen in bland Göteborgs trevligaste krogmiljöer.


Konversationsmiljö Max 10
9 Trots matsalens litenhet är möbleringen så pass generös att samtalet flyter fritt med ett trevligt sorl i bakgrunden. Det öppna köket ligger nära men akustiken är genomarbetad och genomförandet präglas av sansad samtalsnivå mellan kockarna. Ljuden från köket smälter in i övrigt vilket bidrar till den trevliga stämningen i lokalen. Bakgrundsmusiken justeras under kvällen och agerar välkommet inslag under måltiden.


Mottagande Max 20
17 Under våra besök blir vi varmt mottagna, tillbakalutat tar man emot gästerna, hjälper oss med ytterplagg, vägleder oss till bords och frågar om vi besökt krogen förut. Raskt får vi gott i glasen och en noggrann genomgång av menyn. Rekommendationerna är innerliga och vi vägleds till en riktigt bra helhet. Däremot har vi upptäckt vid olika besök att avskedet varit ojämnt. Vid något besök när tiden lidit mot stängningsdags har servicegivarnas närvaro varit glest och sysslorna genomförs uppenbarligen någon annanstans än i matsalen. Vid annat besök har det varit tvärtom med full närvaro kvällen igenom och till och med escort till väntande taxi. Här önskar vi mer jämnhet.


 

Servicekänsla & utförande Max 50
40 Servicearbetet är chosefritt och professionellt, närheten till köket och lokalens storlek gör att vi är under ständig uppsikt stora delar av måltiden. Det råder harmoni mellan prestationen i matsalen och det som hamnar på tallriken, vilket skapar helhet som håller ihop. Serviceteamet är sammansvetsat, rutinerade på ett sätt som gör att vi känner oss trygga i att vägledas genom menyn, även om vi upplever krogen som bäst när vi låter kockarna välja. Presentationerna av maten varvas mellan kockar och servis vilket bidrar till bra dynamik i serveringen. Däremot har vi upplevt vid vissa besök att man inte orkar ända fram ju längre måltiden lider. Närvaron vid bordet har minskat, särskilt vid den sena sittningen. Något som då också påverkat stämningen är att man ”packat ihop” krogen innan vi avslutat ätandet, något som inte infriar förväntningarna. Dock vid andra besök har vi upplevt tvärtom med full närvaro hela kvällen – således lite ojämnt på denna punkt.


Matsalshantverk, kunskap mat & dryck Max 40
31 Matsalsarbetet innebär rättframma serveringar utan några större moment vid bordet vilket upplevs korrekt på den här typen av restaurang. Om än blir prestationen ganska anonym, serviceteamet är rutinerat, oavsett vilken fråga vi ställer får vi kompetenta svar. Kunskapen är stor men leveransen tillåter inga större extravaganser vilket är synd. De korta presentationerna är numera så rappa att vi vid tillfällen inte uppfattar vad som serveras. Om än tar presentationerna av rätterna större plats än de för dryckerna, här skulle vi önska lite utförligare information om vad vi dricker. Tempot är högt vilket uppskattas, man har skapat service med bra flöde. Utensilierna är anpassade för bordet och det finns en enkelhet i servicearbetet som passar med övrigt i restaurangen.


Menyns uppbyggnad & innehåll Max 40
38 En restaurang med höga ambitioner, passionen kring råvaror och mat är påtaglig. Utbudet är lockande med både à la carte och förbestämda menyer, valmöjligheterna är många och innehållet gör att det vattnas i munnen när vi guidas genom rätterna. Variationen av råvaror och genomtänkta smakkombinationer gör att vi alltid finner något som passar. Vi uppmanas välja många olika rätter att dela på, ett upplägg köket klarar att leverera utan väntetid. Antingen hänger vi oss något av de komponerade valen som består av 4 rätter för 595 kronor, 6 rätter för 715 kronor eller 8 rätter för 845 kronor. Eller så väljer vi ur à la carte menyn med rätter som kostar mellan 160 – 240 kronor. Oavsett storlek på menyn blir vi rejält mätta, addera den goda brödserveringen och vi är mer än nöjda.


Säsongstänk & råvaruanvändning Max 20
19 Man vurmar för det svenska, saker som finns nära med en smakbild förankrad i det nordiska, mat som inte är tillkrånglad – snarare rättfram och träffsäker. På den här nivån är det en självklarhet att arbeta i säsong, genom olika metoder sparas råvaror så att de finns tillgängliga när det ebbar bland ingredienser under kylslagna årstider. Här använder man råvaror med tydlig adress, i menyn anges ursprung, ofta på detaljnivå, vilket bidrar till känslan av den genuinitet som bär Stefan Karlssons signatur.


Skicklighet matlagning Max 40
38 Vi ser alltid fram emot ett besök på SK Mat & Människor, framförallt för att vi slappnar av kring själva ätandet. Sällan eller snarare aldrig har det serverats något som inte smakar gott, ibland smakar det till och med så himmelskt att vi beställt in en omgång extra av samma rätt. Finessen i smaker och lugnet i kombinationer grundar sig i den enorma erfarenhet som finns i huset. Innovation varvas med klassiskt men aldrig tullas det på smakerna. Gott går före effekt-sökeri vilket resulterar i några av de härligaste serveringar vi upplevt på länge. Tillagning och stekgrader sitter, texturer och balans i menyerna presteras med säker hand, därtill låter man huvudråvaran få ta plats. Uppläggen är vackra och det löper en tydlighet i menyerna, finstämda smaksensationer som faller matälskare i smaken.


Dryckeslistans uppbyggnad & innehåll Max 80
62 Dryckerna har finslipats under året, man har adderat viner i listan och skapat ett harmoniskt intryck. Fortfarande spretar vissa årgångar och stora glapp finns mellan åldrat och ungt, å andra sidan uppskattar vi att det finns moget för den som önskar. Man har under åren inte fyllt på med viner från befintliga producenter i vinlistan utan börjat om på nytt med annat. Inte oss emot förutom att det blir lite stökig läsning med enstaka årgångar från spridda lägen. Fokus är Europa med nedslag hos några av USA:s och Sydafrikas bästa producenter. Ett 30-tal mousserande, dryga 150 vita viner och över 200 röda viner fyller källaren. Lite förvirrande är glasvinerna, man erbjuder sig att öppna olika buteljer men det framgår inte riktigt vilka och till vilka priser. Därtill är den utlovade guidningen vid några tillfällen något luddig. Sommelierhantverket är trevligt och kompetent men kanske vi mellanåt saknar det riktigt stora engagemanget, kunskapen finns ju. Vi efterlyser således en djupare vägledning till de riktigt bra alternativen, maten är tacksam att sätta viner till, det finns mängder av gott vi gärna väljer bland buteljerna i källaren. Prissättningen på drycker är hanterbar, i vissa fall gynnsam och det går att fynda på viner från stora egendomar, medan andra buteljer kostar i överkant.


Personlighet & total trivselfaktor Max 20
18 En alltigenom härlig upplevelse, precis så rättframt vi förväntar oss. Mathantverket ligger i framkant och man presterar jämnhet med högsta kvalitet i fokus. Ett besök på SK Mat & Människor bjuder stämning och trevligt bemötande, den folkliga prägeln gör att vi med glädje besöker krogen ofta. Servicegraden är hög om än skulle matsalsarbetet kunna vässas ytterligare. Med bara lite mer engagemang i serviceteamet skulle helheten gå från riktigt bra till fantastiskt.

Stefan Karlsson.

Stefan Karlsson.

Johan Janson.

Johan Janson.

Stina Hjarlmarsson.

Stina Hjarlmarsson.

Magnus Werdenskog och Mattias Åhman.

Magnus Werdenskog och Mattias Åhman.

Stefan Karlsson och Mattias Åhman.

Stefan Karlsson och Mattias Åhman.

6 5 4