intro

Adress Kungstensgatan 2, 114 25 Stockholm
Internet www.esperantogroup.se
Telefon 08-696 23 23
Öppettider Onsdag till lördag 18.30 – 24.00
Antal sittplatser 40 plus 6 vid chef’s table
Kökschef Sayan Isaksson
Sommelier Sören Polonius

introbild

flerbilder200

Juryns omdöme:

Gastronomisk Idé Max 30
28 Esperanto är uppdaterat, en hel del har hänt under året. Man fortsätter vara en av Sveriges mest innovativa restauranger och man har förfinat den gastronomiska idén ytterligare. Allt känns fräscht, lätt, elegant och framförallt nyskapande. Kökschefen Sayan Isaksson är genialisk i sin filosofi med ett alldeles eget uttryck och maten bjuder nyanser snarare än stora penseldrag. Smaker och texturer är finstämd blandning av de svenska och japanska köken, vilket resulterar i något annorlunda. Vi använder alla våra sinnen under måltiden, det estetiska uttrycket är starkt och det visuella är otroligt viktigt för helheten, mer här än på många andra restauranger. Dofter och smaksensationer bjuder ytterligheter och vi njuter subtila kombinationer. Att därtill serveras fina drycker genom ett gediget sommelierhantverk och ett löpande servicearbete som under året nått fenomenala höjder, gör att vi rankar Esperanto bland landets bästa restauranger.


Restaurangens Miljö Max 20
20 Restaurangen ligger i Sollévi Livsstilscenter som är inhyst i den gamla Jarlateatern i centrala Stockholm. En trappa ner finns systerkrogen Råkultur och runt hörnet huserar Shibumi, med andra ord ett litet mecka av fantastiska krogar. Entrén till Esperanto är diskret, bara en liten skylt som röjer restaurangens existens hänger på trappräcket upp från gatan. Matsalen är ljus och luftig med generöst mellan borden och uttrycket är sobert. Onekligen är vi i en miljö som är kopplat till det gastronomiska, här stämmer allt från mat och dryck till estetik och det personliga mötet. Längs ena kortsidan av Esperanto finns sedan en tid tillbaka Imouto, en bardisk som huserar 9 gäster och med en egen meny, något som ökat trivseln i matsalen betydligt. På andra sidan av lokalen ligger det öppna köket där kockarna arbetar lugnt och metodiskt. Vi upplever matsalen livligare än tidigare, stämningen är tillbakalutad och vi känner oss avslappnade men i ett lyxigt forum.


Konversationsmiljö Max 10
10 Den är perfekt, mycket tack vare att gästerna sitter glest och akustiken i lokalen är bra. Samtalsmiljön runt bordet är behaglig och vi störs inte av andra gäster. Däremot finns ett välkommet sorl i lokalen, vilket gör måltiden betydligt trevligare än tidigare. Bra bakgrundsmusik bidrar till stämningen och vi upplever ett Esperanto som är trivsammare nu än tidigare.


 

Mottagande Max 20
19 Redan i entrén vid gatuplan möts vi av värdar som visar oss vägen uppför trappan till Esperanto. Servicegivare från matsalen hälsar oss välkomna och tar hand om våra ytterkläder. Professionellt och med värme ledsagas vi till bords, mottagandet är uppmärksamt och även kockarna i det öppna köket tittar upp och hälsar välkomna. Hela besöket genomsyras av ett personligt möte utan att på något sätt bli påträngande. Man har vässat scenariot kring hur man vill att gästerna upplever Esperanto, tydligheten finns som en röd tråd genom måltiden. Raskt serveras vi gott i glaset och erbjuds genomgång av menyn redan efter några minuter.


Servicekänsla & utförande Max 50
49 Här har man lagt ner rejält med arbete under året. Service har alltid varit en av restaurangens starkaste sidor men nu är genomförandet i världsklass. Det har slipats på flöde, timing och sättet man rör sig i matsalen. Arbetet är synkat på ett sätt som vi inte upplevt tidigare vilket blivit till det bättre. Man är lågmäld och effektiv men servicegivarna vågar ändå ta plats, vilket ger helheten identitet snarare än att agerandet är transparent. Genomförandet är välregisserat utan att man slaviskt följer manus, vilket blir till anmärkningsvärt ur alla aspekter. Samspelet mellan kockar och servis fungerar fläckfritt och det är befriande att uppleva kökets glädje vid borden. Tempot är balanserat, inledningsvis går det relativt snabbt för att sedan sänkas när mättnaden sätter in.


Matsalshantverk, kunskap mat & dryck Max 40
39 Esperanto signerar en egen matfilosofi, så frågorna från gästerna är många. Lekande lätt besvaras allt, om tillagning, råvaror och tankar bakom rätterna, kompetensen kring menyn är imponerande. Dessutom varvas servicearbetet mellan servis och kockar vilket ger oss möjlighet att kommunicera med köket, ofta om detaljer på tallriken som är nya för oss. Flera av rätterna slutförs vid bordet, med säker hand genomförs momenten och blir till vackra kreationer. Sommelierarbetet har vässats ytterligare, skickligt presenteras dryckerna och hanteringen är utmärkt. Säkert dekanteras och hälls vinerna, tydligheten kring det vi har i glaset är stor. Bryggning av te sker vid bordet, ceremonin är trevlig och bidrar till upplevelsen av drycken, framförallt får vi ta del av kunskapen kring olika tesorter.


Menyns uppbyggnad & innehåll Max 40
38 Man väljer mellan två säsongsbetonade menyer, dessa byts regelbundet, antingen i sin helhet eller med enstaka uppdateringar när råvarorna kräver. 10 rätter kostar 1 750 kronor, den kortare menyn med 6 rätter kostar 1 350 kronor, därutöver bjuds fantastiska små aptitretare innan middagen. Priserna har justerats uppåt sedan sist, någon hundralapp för den stora menyn och rejält för den mindre varianten. Med tanke på prissättningen rekommenderas 10 rätter, framförallt för att det blir till en riktig helkväll. Oavsett vad man väljer är det en resa bland smaker, texturer och kombinationer. Med något enstaka undantag har rätterna bjudit på fina kombinationer, framförallt är smakerna subtila och samspelta, och det blir till bra flöde i en lång meny.


Säsongstänk & råvaruanvändning Max 20
19 Man byter menyer efter säsong och när råvaror så kräver. Vissa inslag på menyn tillåts vara kvar under längre tid vilket ger utrymme till perfektion och att säkra helheten i rätten. På den här typen av restaurang är råvarorna valda med största omsorg och en hel del av det som presenteras är i säsong eller tillrett under säsong och sedan sparat med hjälp av tillagning eller konservering. Maten kryddas med försiktighet, allt för att låta råvaran framträda med tydlighet.


Skicklighet matlagning Max 40
39 Sayan Isaksson och hela hans team av kockar är ytterst skickliga. Rätterna är i grunden smakmässigt sett rena och tydliga, en del av dem också enkla i sitt utförande, men hantverket bakom är ytterst krävande. Det här är inget man lagar själv, stundtals är det matkonst som presteras och det estetiska är bara så fantastiskt, bland det vackraste vi upplevt i Sverige. Presentationerna på olika utensilier blir till konstverk och middagen är lika mycket en fröjd för ögat som för näsa och gom. Till de kreativa uppläggen används bland annat keramik, sten, koppar och annat naturmaterial för att skapa helhet på ett mycket smakfullt sätt. Generellt är stekgraderna perfekta och maten serveras i avsedd temperatur, rätternas följd blir till stegring i smaker för att sedan avslutas med elegant fräschör. Storheten med Sayan Isakssons mat är att den inte blir för tung och krävande, snarare upplevs den lättsam och utan överdrifter av vare sig fett eller mjölkprodukter. Under året har man, med något enstaka undantag i menyn, presterat över förväntan. Man är åter på banan gällande smak, estetik och nyskapande i sin gastronomi.


Dryckeslistans uppbyggnad & innehåll Max 80
71 Antingen väljer man själv ur den fylliga vinlistan eller så hänger man sig åt kunskapen som finns på Esperanto. Maten är inte helt lätt att kombinera med drycker, inslag av umami finns i vissa rätter, udda råvaror och nya smakkombinationer kräver kompetens för att parera med dryck. Därför lägger vi ansvaret i sommelierens händer och väljer dryckesmenyn. Priset är 950 kronor respektive 1 200 kronor för de olika paketen. Utan att leverera några riktiga toppviner lyckas man med utmärkta kombinationer, vissa till och med fantastiska. Vinerna parerar de eleganta smakerna i maten och kombinationerna är ofta subtila snarare än smakrika. De vita vinerna dominerar men det serveras både dolcetto och pinot noir. I den mån man inte väljer dryckespaket finns ett antal viner glasvis att botanisera bland och en omfångsrik vinlista som bättrats på ytterligare under året. Ägna en stund åt buteljerna och ta gärna råd från sommeliererna, kompetensen är hög och råden oftast riktigt träffsäkra. Utbudet av flaskor är stort och blandningen utgörs av både exklusivt och tillgängligt. Fantastiska bourgogner varvas med många riktigt bra tyska producenters viner. Om vi letar en stund finns fynd att göra och prissättningen är rimlig utan att vara riktigt lockande. En liten önskan är att låta gästerna ta del av en riktigt bra huschampagne, det som erbjuds i dagsläget når inte samma höjder som övrigt i den gastronomiska idén.


Personlighet & total trivselfaktor Max 20
19 Esperanto lyckas med helheten, imponerande serviceprestation och fantasifull gastronomi blir till samspel som inte liknar något annat på den svenska restaurangscenen. Kökets skicklighet vad gäller smaker och den estetiska presentationen kombineras med ett sommelierhantverk som bjuder utmärkta dryckeskombinationer och skickligt framträdande. Ett genomtänkt scenario och varmt mottagande blir till restaurangmåltid med personlig omsorg.

1

2

3

4

Florencia Abella.

Florencia Abella.

6

7

Ian Doyle och Sayan Isaksson.

Ian Doyle och Sayan Isaksson.

9

Sara Kallin.

Sara Kallin.

Ellen Franzén.

Ellen Franzén.

12