intro

Adress Svartlösavägen 52, 125 56 Älvsjö
Internet www.aloerestaurant.se
Telefon 08-556 361 68
Öppettider Tisdag till lördag, 14:00 – 18:00
Antal sittplatser ca 45, varav 3-4 i chambre separée och 4 vid chef’s table
Kökschef Daniel Höglander och Niclas Jönsson
Sommelier Per Larsson

introbild

flerbilder200

Juryns omdöme:

Gastronomisk Idé Max 30
28 Krögarna Daniel Höglander, med meriter från flera topprestauranger och ett OS-guld med landslaget bakom sig, och Niclas Jönsson, har inga högtravande eller djuplodade konceptuella idéer kring sin gastronomiska idé. Den är nämligen precis lika enkel som genial och totalt fulländad, det ska vara roligt och trevligt att äta hos dem och maten ska vara vansinnigt god utan att man ska behöva bli ruinerad. Vare sig Daniel eller Niclas tycker att det ska vara så när man går ut på en riktigt bra krog. Vi säger inte emot, tänk om det alltid vore så när man går på krog. Det är hur som helst precis så de två har byggt upp Aloë och det är precis så man som gäst uppfattar restaurangen. Och uppskattar den!


Restaurangens Miljö Max 20
19 Har man inte varit på Aloë förut är det lätt att bli lite vilsen när man kryssar runt i villaområdet i Älvsjö och letar efter något som ser ut som en restaurang. Det geografiska läget kan faktiskt synas lite lustigt och inte ens när man kommer fram till Svartlösavägen 52 ser man något som ser ut som en restaurang. Är det istället inredningsbutiken Living man ser har man kommit rätt, restaurangen ligger nämligen gömd i samma byggnad, men med ingång från ena långsidan.
Restaurangen är luftig och modernt inredd, känslan är behaglig och avdramatiserad och trivseln är påtaglig. I den ena delen ligger det öppna köket med en stor bänk som arbetsplats för kockarna på den ena sidan och fyra platser för hungrande gäster på den andra. Det här är de allra bästa för de mest matintresserade gästerna eftersom man har direktkontakt med kockarna och får se matlagningen på första parkett. I den före detta Konsumbutikens kaklade mjölkkyl intill köket har man inrett ett litet chambre separée för tre till fyra gäster. För övrigt en öppen matsal med bord i olika storlekar. Toaletten, man har tyvärr bara en, är stor och rymlig, trevligt inredd och ren.


Konversationsmiljö Max 10
9 Aloë är en livlig krog, modern musik flödar ur högtalarna och skapar en gemytlig atmosfär och även om volymen kan vara hög är akustiken så bra att musiken mest ligger i bakgrunden. Samtalsmiljön är utmärkt och eftersom borden är förhållandevis glest placerade kan man också sitta i mer privata samtal. Stämningen på Aloë är utmärkt!


Mottagande Max 20
18 När man väl har hittat rätt (någon slags skyltning hade varit önskvärd) och stigit in på Aloë är mottagandet nästan direkt även om man inte har någon entrévärd eller hovmästare vid dörren. Personalen är engagerad och därför uppmärksam på nyanlända gäster och välkomnandet känns varmt och personligt. Man blir snabbt visad till sitt bord, där menyer och vinlista redan ligger framme. Frågan om man är sugen på en aperitif ligger aldrig långt borta.


Servicekänsla & utförande Max 50
48 Det viktigaste i servicen är alltid att utföra den på ett snabbt, smidigt och fungerande sätt så att gästen får det gästen vill ha. Det kan ske på flera sätt, antingen det mer strama och klassiskt perfekta, eller på ett mycket mer modernt, förenklat, avskalat, naturligt och värmande trevligt sätt. Vi hyllar Aloë för att de har valt den senare vägen. Servicen utförs nämligen på att så avslappnat sätt att man stundtals upplever sig sitta hemma hos goda vänner. Samtidigt som servicen är kunnig och uppmärksam är den effektiv. Kök och matsal arbetar som ett väl sammansvetsat team, tempot i serveringen är föredömligt och man behöver aldrig sitta och vänta på något. Är det inte mat som serveras är det vin, är det inte mat man samtalar med de initierade servicegivarna om är det vin. Ett stämningshöjande och trevligt inslag är att kockarna ofta går ut i matsalen och serverar och presenterar maten och har man turen att få sitta vid köksbordet blir matupplevelsen tredimensionell.
Det som skulle vara önskvärt är att man fick en kort genomgång av menyerna för att få en lite större förståelse för vad som stundar och vid något tillfälle fick vi heller ingen fråga om eventuella allergier. Sånär som på denna lilla detalj ger vi full pott här.


Matsalshantverk, kunskap mat & dryck Max 40
39 När det kommer till servicegivarnas hantverk och kunskap finns det egentligen inget att klaga på. Något mer genomarbetat avancerat matsalshantverk som dekantering, flambering, tranchering eller slutmontering av maträtter förekommer inte, istället fokuserar vi på personalens smidighet och överlag stora kunskap om mat och dryck. Maträtterna presenteras kortfattad och koncist, några längre utsvävningar slipper vi (tack och lov) såvida vi inte själva frågar mer detaljerat om någon maträtt eller råvara. Just den inställningen till presentation lyfter vi fram som modern och i konceptet mycket passande. På liknande sätt får vi vinerna presenterade, lättsamt och kunnigt att det generellt sett sommelierutbildade matsalsteamet.


Menyns uppbyggnad & innehåll Max 40
38 Från att i början ha haft en liten à la carte och en meny, har man under hösten 2015 gått över till att endast servera två menyer, en med fyra rätter för 695 kronor och en med sju rätter för 985 kronor. Menyerna bjuder på en trevlig variation av fisk, skaldjur, fågel och kött och lite mindre av grönsaker utan att maten för den skull känns tung. Rätterna är lika spännande som egna, man får inte känslan av att den gastronomiska profilen har hämtat inspiration från något särskilt håll. Är man vegetarian eller har särskilda allergier kan det vara en god idé att redan i förväg meddela köket detta då möjligheterna att få en lika fantastisk matupplevelse med sin specialmat då ökar väsentligt. De gäster vi på Livets Goda Topp 20 har talat med som har speciella önskemål om maten har varit mycket nöjda med kökets flexibilitet.
Även om man i vissa rätter använder sig av doftrika och pikanta kryddningar är rätterna överlag väldigt dryckesvänliga, något som både Daniel och Niclas i köket är mycket måna om. Detta ger vi ett extra plus för.


Säsongstänk & råvaruanvändning Max 20
20 Menyerna är under ständig utveckling och förändras successivt vecka för vecka i takt med säsong, beroende på tillgång och kvalitet på råvaror lika mycket som den ambition och nyfikenhet som driver Daniel och Niclas. Varje måndag sätter de sig ner och diskuterar nya idéer, skapar nya rätter och testar sig fram till rätternas fulländning. Duon tvekar inte att stryka en fantastisk och populär rätt om bristen på rätt råvara eller kvalitet så kräver. Filosofin är inte driven efter ekologiskt eller närproducerat, Daniel och Niclas är kompromisslösa med att det i alla lägen är råvarornas kvalitet som styr deras menyer. Det märks på rätterna och det hyllar vi såklart.


Skicklighet matlagning Max 40
40 Det råder ingen tvekan om att matlagningen hör till den allra bästa i Sverige. Råvarorna används på bästa tänkbara sätt, skickligt hanterade tillagningsmetoder och tekniker fulländar råvarorna, som komponeras på ett lika djärvt som beundransvärt sätt. Många rätter har ett fint placerat sting av olika sorters peppar och chilefrukter, men hettan är transparent och tar aldrig över utan sätter mest en liten spets på rätterna. Andra rätter har doftrika kryddor som shisokrasse och korianderfrön, inte heller de tar över. Man lyckas också på ett imponerande och sällan skådat slag komponera fullkomligt balanserade rätter av så många ingredienser att man lätt tappar räkningen på dem. Allt detta är möjligt tack vare en genuin skicklighet och ett ytterst intelligent smaksinne hos kreatörerna.
Stekgraderna har i samtliga rätter varit föredömliga, ett mästerligt hantverk med tanke på att närmare 70-80 procent av gästerna väljer den sju rätter långa menyn. Uppläggningarna är vackra och gör rätterna och hantverket full rättvisa.


Dryckeslistans uppbyggnad & innehåll Max 80
64 Ska man leta efter ett lite svagare kort på Aloë är det dryckeslistan, som är förhållandevis kortfattad och saknar djup. Majoriteten av vinerna, ett par tre champagner samt ett tio- till dussintal vardera av vita och röda viner, är dock generellt sett väl valda. Klassiskt eleganta viner från framför allt Frankrike dominerar den lilla listan, men man hittar också fina viner från Italien, Tyskland och USA här. Att prissättningen känns human ger vi plus för.
Eftersom man har två fasta menyer, har man också satt ihop matchande vinpaket för 595 kronor för den lilla menyn och 795 kronor för den större. Här på Aloë har sommelieren valt ut ett vin till varje maträtt och vinerna är synnerligen väl matchade smak- och doftmässigt. Även om det som vanligt i vinpaket inte rör sig om några mer storslagna och exklusiva viner rymmer paketen en hel del riktigt goda kvalitetsviner från emellanåt lite undangömda distrikt och appellationer i Loire, Jura, Sicilien och norra Italien. Det händer att en del så kallade naturviner ingår i paketen, men de vi har haft i våra vinpaket är noga utvalda och har matchat sina maträtter riktigt bra. Glasen är väl valda med undantag för något enstaka vin har vi också upplevt att serveringstemperaturerna har varit utmärkta. Således med beröm godkänt för sommelierhantverket i sig, men totalt sett med en önskan om ett lite större utbud och variation av viner för den större valmöjlighetens skull.
Man har också ett litet men överlag väl valt program av öl och alkoholfria alternativ.


Personlighet & total trivselfaktor Max 20
20 Med allt hittills sagda kan vi inte annat än att älska Aloë för sitt genuina mathantverk, för personalens kunnighet och avslappande stil, för den sköna atmosfären och härliga känslan. Mitt i allt detta känns det som att Aloë har kommit med något nytt och de har tveklöst bidragit till att lyfta blicken ut från city till förorten och med det förhoppningsvis också blivit en inspiration för andra duktiga krögare att våga göra detsamma. Hit kommer vi gärna tillbaka, igen och igen!

1

2

Daniel Höglander.

Daniel Höglander.

4

Niclas Jönsson.

Niclas Jönsson.

6

Anna Edström och Hanna Strandberg.

Anna Edström och Hanna Strandberg.

8

9

10