intro

Adress Gothia Towers, Mässans Gata 24, 402 26 Göteborg
Internet www.upperhouse.se
Telefon 031-708 82 00
Öppettider Tisdag till lördag, från 18.00
Antal sittplatser Cirka 40 platser plus bar med lounge
Kökschef Gabriel Melim Andersson
Sommelier Fredrik Holm och Helena Wolff

introbild

flerbilder200

Juryns omdöme:

Gastronomisk Idé Max 30
27 Den gastronomiska idén är tydlig, här är det högambitiös fine dining som gäller med rätter som skapas av råvaror från närområdet. Konceptet i sig är inte unikt, men i Göteborg är man ensam om att skapa en restaurang-upplevelse kring en enda avsmakningsmeny med ett tillhörande vinpaket. Vinmässigt sätter man nivån lika högt och arbetar initierat och kunnigt med kombinationerna mellan vinet och maten. Kopplat till det förstklassiga hotellet Upper House, som är en del i det gigantiska Gothia Towers, kan man helt rättvist kategorisera restaurangen som en destination värd en resa i sig. Hotellfrukosten är dessutom en av de allra bästa i Sverige.


Restaurangens Miljö Max 20
18 Restaurangen ligger på 25:e våningen i det mellersta tornet av Gothia Towers, utsikten är milsvid över Göteborg, imponerande både under den ljusa delen av året som den mörka, då staden ligger glittrande framför ens ögon. Matsalen ligger bakom den lilla baren och loungen intill receptionen till hotelldelen Upper House, en ombonad bar med en slags internationell loungekänsla som enbart är till för hotellets och restaurangens gäster. Restaurangen upplevs stor, luftig och rymlig, behagligt ljussatt med sober bakgrundsmiljö och med stora stabila bord och rejäla och sköna fåtöljer i ljust läder. Dukningen är vacker, avskalad med stärkta vita dukar, diskreta dekorationer, eleganta bestick och fjäderlätta glas av typen Zalto som förhöjer det eleganta i hela upplägget.


Konversationsmiljö Max 10
10 Med den lågmälda bakgrundsmusiken och avståndet till grannarnas bord är miljön för samtal fördömlig. Nytt för i år är att man har en liten à la carte i baren för hotellets gäster, vilket på ett positivt sätt bidrar till en lite mer levande restaurangmiljö jämfört med vid våra tidigare besök här. I den här disciplinen finns det verkligen inget att klaga på!


Mottagande Max 20
20 Som gäst på hotellet och restaurangen Upper House blir man direkt personligt bemött redan då man stiger ur hissarna. Välkomnandet är lika professionellt som varmt och glatt och man blir snabbt visad till baren och erbjuds att antingen ta sin aperitif där eller ta sig direkt till sitt bord om man så hellre önskar. Allt detta sköts snabbt och föredömligt smidigt. Den första servicen är omedelbar.


Servicekänsla & utförande Max 50
47 Ambitionen är hög och servicearbetet sköts smidigt och tryggt av van hand. Rätterna serveras i behagligt tempo med nästan helt diskret på- och avdukning. Närvaron är hög, servicen snabb och personlig och flexibiliteten stor för den som har särskilda önskemål avseende maten och dryckerna. Vid ett tillfälle när vi inte var helt övertygade över en rätt som serverades (den var dock god), erbjöds vi omedelbart en ny rätt som var fantastisk. Detta skedde snabbt, okomplicerat och med beröm godkänt! Ett starkt plus är att köksmästaren själv är högst delaktig i serveringen, vilket ger en extra tyngd i kvaliteten och känslan, dessutom en möjlighet att närmare bekanta sig med råvarorna och maten.


Matsalshantverk, kunskap mat & dryck Max 40
37 All mat serveras på tallrikar, men en del rätter slutförs vid bordet i form av nappering med sås eller att hyvla tryffel om det är säsong för det. Oftast är det servicegivarna som utför detta, men köksmästaren har också en aktiv roll i matsalshantverket, vilket är uppskattat och trevligt. Ett annat mycket trevligt inslag som lyfter matsalsarbetet är brödserveringen, där tunnbrödet gräddas på en het stenhäll direkt vid bordet, något som både ger ett trevligt skådespel och skapar en härlig doftupplevelse. Att brödet dessutom är väldigt gott gör ju inte saken sämre. Det råder ingen tvekan om att man här tar sin profession på fullaste allvar, servicegivarna är väl pålästa om maträtterna och råvarornas ursprung och maten såväl som vinerna presenteras på ett lika initierad som avslappnat sätt.


Menyns uppbyggnad & innehåll Max 40
36 Man har bara en avsmakningsmeny per kväll, sju rätter plus ost och desserter och en kavalkad av små läckra aptitretare som både serveras i löpande tempo och anger tonen för kvaliteten på råvarorna och känslan i smakerna. Just öppningen av aptitretare är utomordentligt bra och god. Menyn kostar 1 250 kronor per person, ett ytterst rimligt pris med tanke på omfånget, miljön och hantverket. Alla rätter är eleganta och väl anpassade till de valda vinerna, något vi särskilt premierar då de allra flesta gäster just vill att vinerna ska matcha maten.
Inför serveringen går servicegivarna igenom kvällens meny för att stämma av eventuella allergier. Något som vi har uppmärksammat är att man inte har någon skriven meny framför sig, däremot kan man alltid få med sig en meny med kvällens rätter och vinet om man ber om det.


Säsongstänk & råvaruanvändning Max 20
20 Råvarorna kommer i möjligaste mån från odlare, producenter och leverantörer i närområdet, men man är inte helt strikt på detta. Är det exempelvis säsong för tryffel köper man den från Italien eller Frankrike. Man har ett trädgårdsland på Hisingen som levererar grönsaker under säsong, dessutom har man ett litet växthus på taket av hotellet som också är en inte helt oviktig leverantör av grönt, samt ett särskilt inrett rum bakom matsalen där man odlar allehanda örter och kryddgrönt. Köket använder råvarorna på ett klokt sätt och skapar både klassiska och mer modernt inspirerade rätter. Då menyn är levande byts rätter successivt ut beroende på de råvaror man får tag på och menyn lever därför alltid i säsong.


Skicklighet matlagning Max 40
37 Med den högt satta gastronomiska ambitionen har man byggt sitt kök kring ett stabilt köksteam. Vi imponerades tidigare av köksmästare Måns Backlunds fingertoppskänsla för smaker och texturer och var en smula oroade när han slutade. Den nya köksmästaren Gabriel Melim Andersson (med förflutet på Aska i New York och Mathias Dahlgren och Spritmuseum i Stockholm) och konditorn Fredrik Borgskog (kocklandslaget och konditorlandslaget) har tidigare i år axlat rollen att leda köket och gör det med bravur. Överlag är rätterna mycket fina, de är eleganta, genomtänkta och väl tillagade och allra oftast precist smaksatta. Det finns dock en viss ojämnhet i menyn, vissa rätter är fantastiskt fina och utförda med precision, andra rätter sitter inte riktigt lika gjutet i smaker. Matidéerna känns dock gedigna och med tiden, när det nya teamet har hittat sin mer precisa form, kommer de sista detaljerna också att vässas till. Maten presenteras i stilfulla uppläggningar på det sätt fine dining brukar te sig, på ett vackert porslin som förhöjer det estetiska intrycket.


Dryckeslistans uppbyggnad & innehåll Max 80
67 Man har till viss del byggt upp vinlistan och den lilla vinkällaren ur en vinkultur som har funnits i Gothia Towers i många år, men vinlistan har breddats och fördjupats det senaste året och känns idag mer egen. Den vita och röda österrikiska vinskatt som sedan många år har definierat nischen hos Gothia Towers finns fortfarande kvar, men har fått sällskap av en mer mångfacetterad vinkultur.
Vinlistans erbjuder idag ett 40-tal champagner i olika stilar, kvalitet, åldrar och prisläge, omkring 180 vita viner och drygt 300 röda viner. Fokus ligger på elegans av druvsorterna riesling, chardonnay och pinot noir, särskilt från Tyskland, Österrike och Bourgogne så som sig bör när man bygger ett vinsortiment till den här typen av gastronomisk profil. Det fina utbudet av amerikanska viner man tidigare hade, både enklare och sällsynta viner av högsta kvalitet, har breddats ganska ordentligt. Idag har man ett 30-tal vita amerikanska viner och upp mot 70 röda, bland annat flera topprankade exklusiva viner. Från Bourgogne erbjuder man ungefär 50 vita och lika många röda viner och från Tyskland och Österrike ett 20- till 30-tal vita viner vardera.
Helt billigt är det dock inte att dricka vin här, man hittar i stort sett inget under 750 kronor flaskan, men vinkvaliteten är hög och priserna känns överlag rimliga. Det finns gott om goda viner att välja mellan i prisläget cirka 1 000 till 1 800 kronor flaskan, dessutom ett antal väl prissatta juveler till högre priser än så.
Omkring 80 procent av gästerna väljer dock vinpaketet, vilket till skillnad från de flesta av landets restauranger är ett riktigt klokt och säkert val som både erbjuder goda och intressanta viner som passar mycket bra till maten. Paketet kostar 1 400 kronor per person (samma pris som förra året), högt räknat ur ett Göteborgsperspektiv men fullt godkänt sett till innehållet.
Ett intressant inslag i vinpaketet är att man till brödserveringen har lagt in ett glas god lokalbrygd maltaromatisk öl, en kombination som till det nygräddade brödet med späcket och svampen är en fullkomligt briljant kombination.
Man har ett bra utbud av kvalitetssprit för den som vill ha något gott efter maten, dessutom en trevlig bar för den som vill ha cocktails, som också bereds med skicklighet och smaksäkerhet. En detalj som fortfarande inte lever upp till den annars så höga ambitionen är det klena utbudet av alkoholfria drycker.


Personlighet & total trivselfaktor Max 20
18 När vi var på Upper House första gången, kände vi med en gång att restaurangen erbjuder en grandios och lyxig miljö med storslagen utsikt, hög och personlig service, riktigt god mat och goda viner som är väl valda och passande till maten. Nu har Upper House mognat och att man till viss del har bytt ut manskapet har inte påverkat kvaliteten annat än i positiv riktning.
Söker man en mer elegant och flärdfull restaurangupplevelse och är villig att betala lite extra för den, är Upper House det självklara valet när man är i Göteborg. Med andra ord, vi trivs väldigt bra här uppe på toppen av Göteborg.
1

Krister Dahl och Mathias Bjurmalm.

Krister Dahl och Mathias Bjurmalm.

3

4

5

Fredrik Holm.

Fredrik Holm.

7

Mathias Bjurmalm och Palmi Freyr Ragnarsson.

Mathias Bjurmalm och Palmi Freyr Ragnarsson.

9

10